Lowa Innox: waterdichte en veelzijdige schoen

IMG_4417Veel mensen raken de laatste jaren hun klassieke, hoge, wandelschoen wat beu. Niet geheel ten onrechte, want voor heel veel wandelingen en terreinen zijn die eigenlijk te hoog, te stug en te zwaar. Vaak schakelt men dan meteen over naar trailrunning schoenen of andere heel lichte wandelschoenen. Zowel voor de ondersteuning als de stabiliteit is dat echter niet altijd zo’n goede zaak. Een eerder klassieke lage wandelschoen als de Innox Lo van Lowa is zeker een interessante vervanger.

IMG_4419De Innox Lo – hij bestaat ook in een Mid versie – heeft onderaan nog veel van een hogere schoen. De totale zool is nog vrij dik en robuust, en dus ook wel een tikkeltje zwaar. Maar het betekent wel dat hij een erg goede demping geeft, zodat je er ook langere tochten met een lichte tot middelzware rugzak mee kan maken. Het is geen schoen om dartel en snel door het landschap te hossen, maar je kan er zeker vlot en snel mee stappen. Het comfort van een goede demping en ondersteuning is echt veel belangrijker dan een heel licht gewicht.

IMG_4416De onderzool heeft vrij veel noppen die in allerlei richtingen staan, maar niet al te diep uitgesneden zijn en redelijk uiteen staan. Dat zorgt voor een vrij makkelijke afrol, en vermijdt dat er te veel kleine kiezeltjes of modder tussen de noppen blijven hangen. De grip is goed op rotsige of licht slijkerige ondergrond, maar op gladde stenen of sneeuw en ijs moet je toch wel opletten.

Lichte bovenkant

IMG_4420De bovenkant is in tegenstelling tot de onderkant wel heel licht gehouden. Hij bestaat hoofdzakelijk uit dicht geweven mesh, maar er zijn banden om alles bij elkaar te houden. Samen met de Monowrap constructie zorgt dit ervoor dat de schoen je voet heel goed omsluit. Hij is niet dik gepolsterd, maar ook bij langere wandelingen blijft je voet vrij comfortabel zitten. Toch doe je best geen heel dunne kousen aan om het extra comfortabel te houden. Aan de tenen is er geen extra versteviging, zodat je in een rotsachtige omgeving toch iets beter moet uitkijken waar je stapt.

IMG_4422We konden de versie met Gore-Tex uitproberen. Om te zien hoe veelzijdig de schoen is, hebben we hem van in de zomer tot de winter gebruikt. Bij warmere temperaturen kregen we redelijk snel wat te warme voeten in de schoen, zelfs al is het een laag model. Ondanks de lichte bovenkant houdt de Gore-Tex toch wel veel warmte en luchtcirculatie tegen. Of je dan ook last krijgt van wat te warme voeten, hangt deels van persoon tot persoon af uiteraard. Naarmate het kouder werd, hadden we minder last van warmte-ophoping. Ondanks de vrij dunne bovenkant, bleef de schoen dan weer wel comfortabel in de winter en in de sneeuw. De dikke zool isoleert natuurlijk ook heel goed tegen een koude ondergrond.

Lowa innox gtx Lo onder waterJe kan je afvragen of Gore-Tex in een lage schoen dan wel zin heeft, zeker in de zomer als hij de warmte te veel laat opstapelen. In droge omstandigheden uiteraard niet, maar in nat gras, modder of ondiepe plassen waren we toch heel blij dat we de versie met Gore-Tex hadden. Zelfs na een langere wandeling in vrij natte omstandigheden kregen we nog geen natte voeten. We zijn zelfs eens een riviertje overgestoken met de schoenen nog aan. Uiteraard werden ze dan wel doornat, maar al bij al konden we daarna nog vrij comfortabel doorwandelen en bleven onze voeten niet te nat.

Lowa innox gtx Lo grasIn de winterse bergen bleek de Gore-Tex uiteraard ook goed van pas te komen. Dit is geen schoen om tochten door de sneeuw mee te maken, maar voor wandelingen door al grotendeels aangestampte sneeuw zijn ze heel geschikt. Al bij al is dit dus toch een vrij veelzijdige schoen. We hebben hem bijvoorbeeld ook gewoon op regenachtige dagen in de stad gedragen. Tijdens een citytrip blijf je zo toch genoeg ondersteuning krijgen tijdens langere wandelingen, en als je door plassen moet lopen worden je voeten ook niet nat.

Na een paar maanden gebruik beginnen de noppen al wel een beetje af te slijten, zodat de grip een klein beetje vermindert. De schoen zelf blijft echter even comfortabel en fijn aanvoelen.

Conclusie

De Innox GTX Lo van Lowa is echt een erg comfortabele, degelijke lage wandelschoen die je voor uiteenlopende scenario’s kan gebruiken. Zeker in natte omstandigheden bewijst hij zijn nut. In de zomer kan hij wel snel wat te warm worden, maar het blijft een goede allrounder.