Lichte water- en trekkingsandaal van Keen

Keen Kuta 3Wie graag in bergrivieren dolt of geregeld door meertjes of beken stapt, kan maar beter schoeisel aan hebben dat daar voor bedoeld is. Het Amerikaanse Keen is groot geworden met sandalen voor deze omstandigheden. Hun klassieker, de Newport, is bijvoorbeeld een erg stevige trekkingsandaal. De meeste van hun sandalen hebben een teenstuk dat je eerder bij wandelschoenen verwacht, en ze zijn voor de rest ook vrij robuust en eerder zwaar.

Met de nieuwe Kuta heeft Keen duidelijk een oefening gemaakt om een water- en trekkingsandaal te maken die zo minimalistisch mogelijk is, maar tegelijk toch nog beschermt én goed is om mee te stappen. Het spreekt voor zich dat daar dan compromissen voor gesloten moesten worden.

Met een gewicht van ongeveer 244 gram is de Kuta zeker erg licht. De bovenkant bestaat hoofdzakelijk uit een lint dat je voet omspant, en een stuk gaasstof dat de bovenkant van je voet een beetje beschermt. Vooraan is er wel de kenmerkende teenbescherming, maar ook deze valt vrij klein uit. Deze minimale structuur zorgt er voor dat er geen water blijft hangen in de sandaal, en dat het bovenwerk ook snel droogt. Tijdens enkele tests langs en door de Ourthe konden we dat aan de praktijk toetsen.

Keen Kuta 1De keerzijde van dat minimalistische bovenwerk is wel dat je voet iets minder goed beschermd wordt. Kiezeltjes en dergelijke komen ook sneller binnen door het vlechtwerk, en als je opzij tegen grotere rotsen botst, doet dat iets sneller en meer pijn.

Ook de zool heeft Keen zo licht mogelijk gehouden. Hij is vrij dun, maar geeft toch nog een redelijk goede demping en steun. Hij is ook heel buigzaam en rolt dus prettig af tijdens het stappen. Ook hier moet je er rekening mee houden dat je bijvoorbeeld puntige rotsen sneller zult voelen dan bij een dikke zool. De onderzool biedt wel een prima houvast op gladde tot glibberige ondergronden.

Conclusie: de Keen Kuta is een prima watersandaal voor als je een lichtgewicht sandaal zoekt om veelvuldig in- en uit het water te gaan. Je kan er zeker een eindje mee wandelen, maar voor dagtochten of wandelingen met een iets zwaardere rugzak valt hij te licht uit.