Lichte wandelbroek met rek

Sommigen kunnen bij het wandelen niet kiezen tussen pakweg een jeansbroek omdat die er ‘gewoon’ uit ziet maar niet zo comfortabel is om te stappen, en echte wandelbroek die wel praktisch is om te wandelen maar er niet echt modieus uit ziet. Een broek als de Vardag Lite Trousers van Fjällräven is dan de perfecte tussenweg.

Ok, ze ziet er sportief uit en ze heeft op de rechterdij een zak, maar dankzij de strakke snit ziet ze er toch uit als een ‘gewone’ vrijetijdsbroek. De stof, G-1000 Lite Eco Stretch, is zoals de naam al aangeeft echter lekker licht en ook (matig) rekbaar. Op deze manier biedt ze genoeg bewegingsvrijheid om er ook sportieve wandelingen mee te kunnen maken. De stof voelt ook prettig aan, houdt een groot deel van de wind tegen en kan ook wel matige regen aan. Wil je ze echt waterdicht hebben, dan moet je ze wel met de speciale bijenwas van Fjälräven behandelen.

We hebben redelijk wat gewandeld met deze broek in milde herfsttemperaturen, en daar is ze perfect voor geschikt. Wordt ze wat nat van een regenbui, dan droogt ze ook weer snel. Alleen als het iets warmer werd of de wandeling wat sportiever, merkten we bij langere wandelingen dat ze toch een beetje begon te ‘plakken’ aan de benen. Is het omdat ze toch niet zo optimaal ademend is, of door het grote aandeel (gerecycleerd) polyester dat in de broek gebruikt is, weten we niet. Echt heel storend is het overigens ook niet, maar bij meerdaagse wandeltochten is het toch iets om over na te denken.

De broek mag er dan eerder uitzien als een gewone vrijetijdsbroek, naast de rekbare stof heeft ze toch ook nog wel enkele iets meer technische kenmerken. Extra bewegingsvrijheid krijg je bijvoorbeeld dankzij de voorgevormde knieën. De zak op de rechterdij is groot genoeg om er een kaart in te steken en veilig op te bergen dankzij de krukknop. Bovenaan zijn er van voor en achter nog telkens twee grote steekzakken, waar je ook wel wat in kwijt kan.

Voor het echt ruwe of zware terrein is deze broek niet bedoeld, maar als redelijk breed inzetbare vrijetijds- en wandelbroek is het een aanwinst voor je kleerkast. Ze bestaat in een mannen- en vrouwenversie.