Lichte wandel- en vrijetijdsjas van Fjällräven

De Sten van Fjällräven is een veelzijdige jas die perfect is bij iets koeler of winderig weer. Hij is dun en licht genoeg om je comfortabel te houden bij een herfst- of lentewandeling. Als er wat koele wind optreedt, houdt hij die goed buiten. Krijg je het wat warmer, dan rits je hem open of laat je de mouwopeningen wat losser.

De Sten is hoofdzakelijk gemaakt van G-1000 Lite, de lichtere variant van het klassieke materiaal van Fjällräven. Deze stof is niet superlicht, maar wel licht genoeg om heel prettig draagbaar te zijn. De jas beweegt goed mee, en biedt ook de nodige bewegingsvrijheid dankzij onder meer de voorgevormde mouwen. Tegelijk is hij ook wel robuust genoeg om al je al eens een weg te banen door laaghangende takken en struikgewas. Op de schouders is het klassieke G-1000 gebruikt, dat iets dikker en slijtvaster is. Dat is dus prima als je geregeld een rugzak draagt, maar houdt ook iets langer lichte regen tegen.

De jas mag dan wel goed windwerend zijn – niet echt winddicht -, waterdicht is hij in geen geval. Een beetje miezerregen of een heel licht buitje kan geen kwaad, maar als je er iets langer mee in de ‘echte’ regen loopt, zal je snel nat worden. Je kan hem, zoals de meeste Fjällräven producten, (zo goed als) waterdicht maken door hem met de juiste bijenwas te behandelen.

Maar zelfs als je dat niet doet, blijft dit toch een vrij veelzijdige jas. Je kan je temperatuur vrij goed regelen door bijvoorbeeld de knopen aan het uiteinde van de mouwen al dan niet verder toe te knopen (er zijn twee knopen), maar ook door het koordje onderaan al dan niet strakker aan te trekken zodat meer of minder wind langs onder binnen kant. De rits vooraan heeft een windflap langs de binnenkant, wat zeker ook helpt om je tegen de wind te beschermen. De rits bovenaan komt vrij hoog, en als je dan ook nog eens de kap opzet, kan je ook een wat frissere of sterkere wind aan. De rits is een tweewegsmodel, zodat je ze langs onder wat kan open zetten om meer te verluchten.

Opbergruimte is redelijk ruim aanwezig: twee zijzakken met rits, een borstzak met rits langs de buitenkant, en langs de binnenkant onderaan twee zakken zonder rits met een opening langs boven. Deze laatste zijn wat te smal om er een doorsnee kaart in op te kunnen bergen.

De jas ziet er klassiek-sportief uit, en je kan hem dus gerust ook als dagelijkse jas gebruiken. Hij voelt zich echter het best thuis op licht sportieve wandelingen.