Lichte maar goed beschermende loopkledij van Odlo

Blouson-ZEROWEIGHT-with-opening-for-a-sportwatchZeker bij inspannende sporten als lopen is het niet eenvoudig om je afdoend te beschermen tegen koude, wind of neerslag. Van de meeste beschermende kledij krijg je het immers al snel té warm, zodat je nat wordt van het zweet in plaats van van de regen. We liepen er een paar weken mee in onder meer koud en miezerig weer.

Met zijn Zeroweight loopkledij heeft Odlo daar een goede oplossing voor gevonden. Zoals de naam al aangeeft, ligt de nadruk op het lichte gewicht. Maar toch zijn bij het jasje en de broek materialen gebruikt die je erg goed tegen (koude) wind en deels ook tegen neerslag beschermen. In hoofdzaak is het uit softshell-materiaal gemaakt, dat de wind en lichte regen tegenhoudt en een minimum aan isolerend vermogen heeft. Op andere plaatsen is een lichtere en erg rekbare stof gebruikt, zodat de warmte daar beter weg kan en je veel bewegingsruimte hebt. Nog wat extra verluchting is er bijvoorbeeld door de gaatjes achteraan onder de nek.

Deze jas heeft dus zeker een goed evenwicht gevonden tussen voldoende bescherming tegen (koude) wind en lichte regen enerzijds, en voldoende ventilatie en bewegingsvrijheid anderzijds. Daarnaast is ook aan de details gedacht. Zo heeft hij een vrij hoge kraag, reflecterende strepen, openingen in de mouwen om je duim door te steken, én zelfs een ‘kijkgat’ in de linker mouw waar een horloge door kan komen piepen. Opening-for-a-sportwatch

Alleen het zijzakje is misschien iets minder gelukkig geplaatst, of had iets anders van vorm mogen zijn. Ander puntje om aan te denken is dat je bij echt lage temperaturen best nog een extra warme laag onder het jasje aantrekt. En bij langdurige en felle regen trek je ook best een echte regenvest aan.

De bijhorende Zeroweight broek is grotendeels van het zelfde materiaal gemaakt. Ook hier word je heel goed beschermd tegen koude en wind, maar blijft de broek aangenaam aanvoelen. Omdat de stof hier toch wat dikker is en in drie lagen, kan de broek langer wat fellere regen tegenhouden. Met een waterkolom van 10.000 mag ze zich zelfs waterdicht noemen.

Achteraan zit een zakje met rits, en ook onderaan zijn er ritsen om de broek makkelijker aan- en uit te kunnen trekken. Het is in elk geval een erg aangename broek om mee te lopen, al is ze thermisch gezien niet zo heel isolerend zodat je bij felle koude er beter iets onder aantrekt of een warmere broek neemt.

Panty-ZEROWEIGHT-with-integrated-shortLeuk voor de dames is dat er bij het damesmodel nog een ingewerkte short is, wat een apart zicht biedt.