Lichte en waterdichte dagrugzak van Ortlieb

Ortlieb Light-Pack 25 Pro kleurenAls je op (fiets)trektocht of gewoon op reis bent, is het voor korte uitstapjes vaak handig om een dagrugzakje mee te hebben. Wanneer je al een grote rugzak mee hebt, alleen fietstassen hebt met al je bagage in, of voor de rest op gewicht of volume moet letten, dan is dat rugzakje best niet te groot of te zwaar. Ortlieb heeft met de Light-Pack 25 daar een erg interessante oplossing voor.

Er zijn nog wel andere merken die dergelijke rugzakjes hebben. Onder andere Osprey heeft er eentje dat echt heel licht is en klein opgevouwen kan worden. Maar Ortlieb heeft er toch ook zo veel mogelijk functionaliteit aan proberen te geven, wat een iets groter gewicht en volume betekent.

Met (flink) wat moeite kan je de Light-Pack in het meegeleverde netzakje opbergen. Dat is zo’n 9 centimeter lang en 5 breed. De eenvoudige versie weegt 290 gram, de meer uitgebreide Pro-versie 385 gram.

Voor dat gewicht krijg je wel flink wat functionaliteit. Zo is de rugzak uit waterdicht materiaal gemaakt dat ook wel tegen een stootje of wat schuren kan. Hij is niet zo robuust als de fietstassen van Ortlieb, maar kan toch wat verdragen. De rolsluiting bovenaan houdt ook daar de regen buiten. Een leuk detail is ook dat er aan de voorkant een houdertje is waar je een licht aan kan vastmaken.

Ortlieb Light-Pack 25 achterkantVoor de rest is de gewone versie niet veel meer dan een ‘zak’ waar tot 25 liter volume in kan. Ook de schouderriemen zijn eerder minimalistisch gehouden, dus al te zwaar moet je hem zeker niet laden. Ze zijn wel zacht en zijn van dicht geweven gaas gemakt zodat ze goed verluchten. Een afneembare heupriem en borstriempje helpen wel om de rugzak stabiel te houden en iets van het gewicht te verdelen.

Ortlieb Light-Pack 25 Pro achterkantBij de Pro-versie is er wel iets meer comfort. Hier is een rugpand dat je kan opblazen. Hierdoor voelt de rugzak toch zachter aan, en zijn er geen scherpe dingen die in je rug priemen. Op zich dus echt een handige toevoeging. Alleen een beetje jammer dat het ventiel om het rugpand op te blazen, erg klein is en geen automatische blokkering heeft. Het is dus een beetje knoeien om het echt goed en volledig op te kunnen blazen. In warme omstandigheden wordt de kunststof natuurlijk ook wel een beetje aan je rug plakken, want het zweet kan niet goed weg.

Ortlieb Light-Pack 25 Pro voorkantDe Pro-versie heeft nog twee andere extra’s. Opzij zijn er netzakjes waar bijvoorbeeld een kleine drinkfles in past. En aan de voorkant is er een elastiek waar je ook bijvoorbeeld een jas mee kan bevestigen.

Als je tijdens een trektocht of vakantie een minimalistische dagrugzak wil bij hebben, is deze Light-Pack van Ortlieb zeker een interessante keuze. Veel meer dan een rugzak voor kleine uitstappen moet je er wel niet van verwachten, daarvoor is het draagcomfort toch te beperkt.