Lichte duffel met groot volume

We associëren Victorinox nog altijd met Zwitserse zakmessen, maar het merk heeft zijn gamma de laatste decennia uitgebreid met andere producten. Rugzakken en reistassen onder andere. De Vx Touring Expandable Large is een van de groteremo

 

dellen in de laatste categorie.

Hoewel Victorinox het als duffel catalogiseert, is de Expandable Large dat volgens ons niet. maar het is wel een reistas die hoofdzakelijk soepel is. Met de meeste duffels heeft ze gemeen dat ze in grote mate soepel van stof is, toch aan de voorkant. Ook de verschillende handvaten om de tast te dragen refereren aan een duffel. Maar daar stopt de vergelijking toch wel. De Expandable Large is eerder een klassieke reistast, onder meer dankzij de wieltjes met uitschuifbare hendel. Ze is vrij smal voor haar lengte, wat ze ondanks het vrij grote volume nog best makkelijk hanteerbaar maakt.

De stof lijkt niet van het zelfde robuuste, waterafstotende materiaal gemaakt te zijn als de meeste duffels, maar ze geeft toch wel een slijtvaste indruk. In de paar keer dat we ze ondertussen mee op trip hebben genomen, hebben we er in elk geval nog niets van slijtage aan gemerkt.

De ontwerpers hebben duidelijk wel goed nagedacht over deze tas, en hebben enkele handige extra’s ingebouwd. Het meest in het oog springend is een apart vak in de onderkant dat vooral bedoeld is om schoenen in op te bergen. Dit is eigenlijk een zak in de zak, maar dan wel een die uit stevig plastiek is gemaakt. Het kan dus niet zo veel kwaad dat je er schoenen in steekt die wat vuil of nat zijn. We kregen er met een beetje wringen twee paar lage (sport)schoenen in, of een paar hogere wandelschoenen. Als het hoofdcompartiment al erg vol zit, is het wel wat duwen om er nog schoenen bij te krijgen, dus je stopt best eerst de schoenen in de aparte zak.

In de flap van de hoofdtas is nog een apart compartiment dat vooral uit gaas bestaat. Hier kan je vooral wat dunnere zaken in kwijt. Aan de zijkanten binnenin zijn telkens nog kleinere vakjes met gaas en een rits. Handig aan het hoofdcompartiment is dat de flap bijna helemaal open te ritsen is – op het smalle stuk lang de kant van de wielen na – waardoor je een goed overzicht van de inhoud krijgt en snel iets terug kan vinden. Ook handig is dat er bijna rondom rond een andere rits is waarmee je de inhoud van de tas nog een stukje kan uitbreiden. Aangezien je meestal meer moeite hebt om je tas in te pakken als je terugkeer, komt dit dan erg goed van pas.

Dankzij vier compressiemen kan je een ietwat uitpuilende koffer een beetje meer in toom houden, maar erg veel helpen ze niet. Tijdens onze eerste trip trokken we wat te hard aan een van de riemen, waardoor de rubberen ring die de extra lits vast moest houden, afbrak. Gelukkig maakt de tas voor de rest wel een erg stevige en degelijke indruk. Binnenin is er trouwens ook een riem met uiteinden in de vier hoeken, waarmee je je bagage ook op zijn plaats kan houden.

Om ze te transporteren moet je het vooral van de hendel en de wieltjes hebben. Kan je die om een of andere reden niet gebruiken, dan moet je het met de handvaten doen. Voor even zijn die wel handig, maar als je de koffer een tijdje moet dragen, zou een schouderriem toch wel handig geweest zijn. Maar daar is de rechthoekige en stijve constructie dan ook weer niet voor bedoeld.

Voor een volume van 69 liter, een stevig chassis en een rolsysteem, weegt de tas met 3,1 kg zeker niet zwaar. Er zijn ook versies van 55 of 94 liter.