Licht rugzakje voor kleine uitjes

Een mens kan nooit genoeg rugzakken hebben – voor elke trip en elk soort activiteit één. Eentje die wat ons betreft niet in je collectie mag ontbreken, is de Ultralight Stuff Pack van Osprey. Zoals je al kan raden, is dit een rugzakje dat enorm licht is: het weegt slechts 100 gram. Toch kan je er ongeveer 18 liter volume in kwijt, ongeveer evenveel als in de meeste dagrugzakken.

Je stopt hem uiteraard best niet vol met 18 liter drinken of alleen maar andere zware dingen, want om hem zo licht te kunnen houden zijn er uiteraard wel enkele compromissen gesloten moeten worden. Zo is de stof wel relatief stevig, maar toch niet robuust genoeg om veel gewicht aan te kunnen. Het zijn echter vooral de draagriemen die niet op enorm veel gewicht voorzien zijn. Misschien zouden ze het op zich wel aankunnen, maar het zou absoluut niet prettig zijn om lang met zo’n zwaar gewicht rond te lopen.

Natuurlijk is dit rugzakje daar niet voor bestemd. Waarvoor dan wel? Als klein rugzakje voor als je op een trip bent en even wilt rondlopen zonder je zware bagage bijvoorbeeld. We gebruiken de vorige versie al jaren tijdens citytrips om een jasje, een trui of wat kleine spullen mee te kunnen nemen tijdens dag. Maar ook als ergens een korte wandeling maken en echt het minimum willen meenemen. Vaak stoppen we hem gewoon in een grotere rugzak om ook eens met een lichtere rugzak rond te kunnen wandelen. Soms komt hij ook gewoon handig van pas als extra tas mee te hebben op een trip waar je met meer bagage naar huis dreigt te komen dan toen je vertrok.

Om bij zo’n laag gewicht te kunnen blijven, heeft Osprey de Ultralight Stuff Pack uiteraard vrij minimalistisch gehouden. De rugzak bestaat dan ook hoofdzakelijk uit één groot vak. Toch zit er bovenaan nog een kleiner zakje met een rits, en is er opzij een zakje uit gaas waar een drinkfles in past. De schouderriemen zijn vrij smal en dun, maar hebben toch een klein beetje polstering voor het comfort, en kan je in de lengte instellen.

Het rugzakje kan je heel klein opvouwen in een zakje dat in het bovenste vakje zit. Op die manier kan je het zelfs in een jaszak kwijt.