Les 2 Alpes binnen en buiten de pistes

IMG_7502Dankzij de Nederlandse Nathalie uit Utrecht ga ik straks de achterkant van Les 2 Alpes ontdekken, het avontuurlijke off-piste gebied van La Grave – La Meije. Zij vertelt er enthousiast over. Ik schat haar eind twintig. Vanaf het terras van het piste-restaurant Diable au Coeur had ik haar zien landen met de parapente. Het is prachtig weer, strak blauwe hemel. Zo’n dag uit de brochure. Een duo-sprong had ze gemaakt.

Zij was mij opgevallen door haar kleurige skikleding. Ik moest aan een vallende regenboog denken. Toen ze even later toevallig aan een tafel naast mij ging zitten, vroeg ik haar hoe de luchtreis was geweest. Meteen in het Nederlands. Aan haar accent bij het bestellen van een pasta met garnalen, twijfelde ik niet waar ze vandaan kwam. “Geweldig”, zei ze. “ Ik heb mooie foto’s kunnen maken. Tenminste dat hoop ik. Ik moet ze nog zien. Als ze niet goed zijn, ligt het in elk geval niet aan mijn begeleider. Ik kon hem al hangend in mijn zitzak vragen om iets meer naar links of naar rechts te draaien”.

Na genoten te hebben van haar pasta, vraagt ze of ik graag buiten de piste ski en of ik al eens ben afgedaald in La Meije. Het eerste beaam ik, de naam zegt mij niets. Ze pakt de ski-plattegrond en wijst naar de top van Les 2 Alpes op 3600 meter, die je bereikt met de funiculaire, de sneeuwmetro. Links daarvan zie ik inderdaad: ‘Connexion La Grave – La Meije’ op het skiplan staan, op het randje van de bergrug. “Een pistebully sleept je naar dat punt toe”, legt ze uit. “En dan daal je aan de andere kant off-piste af, van 3600 naar 1450 meter. Dat is echt wow!! Er zijn verschillende routes. Je hebt wel een extra skipas nodig. Gondels brengen je in 2 fases terug naar de top”. Ik besluit met haar mee te gaan. Pittig, dat is het minste wat ik kan zeggen over deze off-piste ervaring. Nathalie had mij van tevoren wel gewaarschuwd: “het is alleen voor zeer goede skiërs”. Met iets te veel lef probeer ik haar te volgen. Gelukkig gaat het goed, maar ik heb weer eens kennis gemaakt met mijn grens. De pure natuurbelevenis is geweldig.

IMG_7446

Verbinding Alpe d’Huez

Voor een off-piste ervaring hoef je trouwens de bergkam niet over. Het skigebied van Les 2 Alpes heeft een oppervlakte van 415 ha (220 km piste), het freeride gebied maar liefst 765 ha. Het is een gevarieerd speelterrein met een waaier aan uitdagingen. Omdat het al weken niet echt heeft gesneeuwd, zijn de afdalingen buiten de piste enigszins geprepareerd door de duizenden afdalers die mij zijn voorgegaan. Wel flink bezaaid met verraderlijke hobbels, maar je zakt niet weg in de sneeuw. Voor Les 2 Alpes is dit enorme aanbod echter nog niet genoeg. Het kan altijd beter vertelt Gilles Vanheule mij. Hij is directeur van de toeristische dienst. “We zijn serieus bezig om Les 2 Alpes met Alpe d’Huez te verbinden”, zegt hij op het terras van La Patache, waar we zowel uitzicht hebben op voorbij razende skiërs als op een 50-tal ligstoelen, die alle bezet zijn door wintersporters met een glas wijn, bier of met een sapje binnen handbereik. “De plannen zijn niet nieuw”, vervolgt hij, “mijn voorgangers waren er al mee bezig. Ik denk dat er al 40 jaar over wordt gesproken. Maar nu zitten we in de laatste rechte lijn. De plannen liggen op tafel en wordt er concreet gepraat over de financiering en de nodige vergunningen. Ik verwacht dat de beide skioorden voor het seizoen 2021-22 met elkaar zijn verbonden”.

IMG_7549

Politie-escorte

Mij zwijgzaam door een ankerlift naar boven laten trekken en niets zeggen tegen mijn toevallige medepassagier is niet mijn ding. Zeker niet als je het eindpunt niet eens ziet liggen en samen al gauw 5 tot 10 minuten onderweg bent. Vaak zijn dat best leuke gesprekjes. Zo ook nu. Ik blijk ‘geankerd’ te zitten aan een politieagent uit Normandië, die gedetacheerd is in het wintersportoord Val d’Isère. In Les 2 Alpes is hij op vakantie. Natuurlijk wil ik weten hoe het met de misdaad is gesteld in de wintersportoorden. Dat blijkt gelukkig reuze mee te vallen. “De meeste tijd besteden we aan het opnemen van verklaringen van verdwenen ski’s”, zegt hij. “Vandaar dat we zomers met 9 collega’s zijn en ’s winters met 33. Die ski’s zijn niet altijd gestolen. Mensen pakken ook wel eens per ongeluk de verkeerde ski’s mee. Dat komt vooral voor na de après-ski onderaan de piste en de mensen de volgende dag pas merken dat ze zich vergist hebben. Dikwijls komen die ski’s wel weer terug bij de eigenaar. Maar het loopt niet altijd zo goed af. Als je niet alleen skiet kun je tijdens een rustpauze beter één ski ruilen met iemand anders van het gezelschap en ver van elkaar in het rek zetten. Niemand zal twee verschillende ski’s per ongeluk meenemen en de echte dief heeft er ook niets aan”.

IMG_7541
Gletsjer voor beginners

Zestig procent van het enorme skigebied is ideaal voor beginners en skiërs met een gemiddeld niveau. Hoe hoger je gaat in Les 2 Alpes, hoe gemakkelijker de pistes zijn. Op de gletsjer kom ik dan ook Samantha en Christine tegen. Twee jonge vrouwen uit Zuid-Afrika en voor het eerst op skivakantie. “Vanmorgen hebben we nog les gehad”, vertellen ze in het Afrikaans, “en nu zijn we flink aan het oefenen. Echt goed gaat het nog niet, maar we hebben wel enorm veel plezier”. Ze zijn hier met een 20-tal vrienden. Ik vraag hen of ze een Europese rondreis aan het maken zijn. “Nee”, antwoordt Samantha tot mijn verbazing. “We komen enkel voor een week wintersport. Van Les 2 Alpes had ik nog nooit gehoord, maar enkele van onze vrienden waren hier al eerder geweest en hadden verteld dat het goed was. Ze hebben gelijk, het is geweldig. Lekker eten ook, elke avond gaan we naar een ander restaurant. Keuze genoeg. Soms moeten we de groep wel verdelen over 2 restaurants”. Toch mooi, denk ik.

De Nederlandse Nathalie kiest voor Les 2 Alpes omdat ze niet raakt uitgekeken op de off-piste mogelijkheden en Samantha en Christine komen helemaal uit Kaapstad om hier te leren skiën. Opvallend is ook het aantal snowboarders op de piste. Vaak hoor je dat het snowboarden op zijn retour is, maar dat blijkt niet het geval te zijn voor Les 2 Alpes . Volgens Héléna van de toeristische dienst staat 25 procent van de wintersporters in Les 2 Alpes op een snowboard, terwijl dat in de Franse skistations gemiddeld 10 procent is. Zij wijst ook nog op het Famille Plus label dat aan deze bergbestemming is toegekend. Dat betekent dat het oord een reeks van faciliteiten biedt aan gezinnen met kinderen van 2 tot 10 jaar. Van kinderopvang tot sneeuwtuinen en afgeschermde zones om te leren skiën of snowboarden. Ook zijn er speciale skipas-tarieven voor gezinnen.

IMG_7594 (2)

Met vellen omhoog

Les 2 Alpes organiseert talloze evenementen op de piste. Wij hebben het ‘geluk’ dat wij er net zijn als Le Défi Vertical op het programma staat. Praktisch vertaald: met vellen onder je ski’s de berg op wandelen al dan niet in een hoog tempo. We moeten er wel speciale ski’s voor huren, waarbij je de hak van de schoen los kan zetten bij het stijgen en weer vastklikt bij het dalen. De populariteit van deze sport neemt de laatste jaren toe. Bij de start op 1600 meter is meteen duidelijk wie voor de lol meedoet en wie voor de prijzen gaat. De finish is op 3600 meter. Met andere liefhebbers kijken we elkaar aan en besluiten we dat onze eindstreep op 2600 meter ligt. Na 2 uur en 23 minuten plof ik daar neer op het jurybankje van dit tussenstation. Heel tevreden dat ik deze uitdaging heb volbracht. De winnaar, verneem ik later, heeft de top op 3600 meter bereikt na 1 uur en 58 minuten……Tja.

IMG_7453
Voor meer informatie www.les2alpes.com