Lekker warm en comfortabel dankzij PET-flessen

Polartec, een producent van onder meer isolatiemateriaal voor sportkledij, probeert al langer om zoveel mogelijk met gerecycleerd materiaal te werken. Hun Power Fill isolatie konden ze in het begin voor 80% uit gerecycleerde PET-flessen maken, maar ondertussen bestaat het materiaal voor 100% uit die grondstof. We konden een tijd op weg met de Viper jas van Crazy.

Power Fill bestaat uit geweven holle vezels. Deze hebben dus niet alleen tussen de draden, maar ook binnen de vezels zelf lucht. Deze wordt verwarmd door je lichaamstemperatuur, maar isoleert tegelijk goed tegen de koudere buitenlucht. Lucht isoleert goed, maar is natuurlijk ook licht. Hierdoor haalt het materiaal voor zijn gewicht een heel goede isolatiescore.

Deze voelt al meteen erg comfortabel en licht aan. Crazy heeft twee varianten van Polartec Power Fill gebruikt. De iets dikkere variant (80 gram) zit voornamelijk voor- en achteraan. Zou worden zowel je bovenlichaam als je rug optimaal warm gehouden. De iets dunnere variant (60 g) zit in de kap, opzij en onder de oksels.

Die combinatie levert een jas op die je comfortabel warm houdt, maar tegelijk nog genoeg bewegingsvrijheid geeft. Het is een subjectief gevoel natuurlijk, maar de warmte voelt toch niet zo ‘natuurlijk’ aan als die van dons. Anderzijds heeft Polartec Power Fill natuurlijk wel als voordeel dat het beter tegen vocht kan. De buitenkant van de Viper jas is bovendien op zich ook vochtwerend.

De Viper van Crazy is daarmee een jas die goed laat zien waar Power Fill goed voor is: jassen die snel een behaaglijk warm gevoel geven voor omstandigheden waar je niet al te zware sportinspanningen levert. Al hangt dit laatste uiteraard ook heel hard van de buitentemperatuur af. De Viper moet je niet echt gebruiken om te lopen bijvoorbeeld, maar hij blijft vrij breed inzetbaar: om te wandelen, als onderlaag onder een hard shell om aan te doen als je een tijdje stil moet staan tijdens een toerski- of trektocht, enzovoort. Hij wordt wel in de markt gezet als jas om echt actief mee te toerskiën, maar dat is dan toch alleen voor in echt koude omstandigheden.

Het Italiaanse merk Crazy heeft wat ons betreft niet echt het mooiste design voor deze jas gekozen, en de rits is zo dun dat ze niet echt handig te bedienen is, zeker niet met handschoenen aan.