Le Grand Massif trekt de kaart van de veelzijdigheid

SUDPRESSE ( copyright: Vincent LORENT ) 02/02/2015  voyage grand massif

SUDPRESSE ( copyright: Vincent LORENT ) 02/02/2015
voyage grand massif

Skiën op tweeënhalf uur van Brussel in een sneeuwrijk wintersportgebied met 265 km pistes en waar de langste afdaling je 14 km verder afzet zonder dat je één skilift hebt moeten nemen? Dat is mogelijk wanneer je in Genève van het vliegtuig overstapt in de wagen. Le Grand Massif in de Franse Haute Savoie ligt immers op nauwelijks een uurtje rijden van Genève en is zo misschien wel het meest nabije wintersportparadijs. Door zijn ligging aan de noordrand van de Alpen, met het Mont Blanc Massief als een gigantisch natuurlijk sneeuwvangnet, kan Le Grand Massif sneeuwzeker uitpakken van begin december tot midden april.

Le Grand Massif omvat de authentieke en charmante bergdorpen Sixt, Samoëns, Morillon en Les Carroz met daarboven het moderne skistation Flaine. Flaine zelf werd in de jaren ’60 ontwikkeld onder impuls van de gefortuneerde Eric en Sylvie Boissonnas. Zij gaven hun vriend en wereldvermaard architect Marcel Breuer carte blanche om het station te ontwerpen. Tot en met de interieurdecoratie.

In tegenstelling tot andere Franse skigebieden zorgen de authenticiteit en gemoedelijkheid van de dorpen hier echter voor een heel ontspannen

SUDPRESSE ( copyright: Vincent LORENT ) 02/02/2015  voyage grand massif

SUDPRESSE ( copyright: Vincent LORENT ) 02/02/2015
voyage grand massif

sfeer. Omdat de afzonderlijke skigebieden perfect aansluiten, behoort Le Grand Massif vandaag tot de vijf grootste skidomeinen van Frankrijk. Een belangrijk deel van de pistes slingert zich door de bossen waardoor de natuurlijke omgeving ook bijdraagt aan de veelzijdigheid. Het gebied is daarom ideaal voor gezinnen met jonge kinderen. Zij zullen de oefenpistes waarderen die dicht bij de dorpskernen liggen. Een tip voor beginnende skiërs vormt overigens de groene Marvel piste in Morillon. Wie de eerste keer op ski’s staat, zal op deze piste reeds na enkele dagen het échte skigevoel van een lange afdaling kunnen ervaren. Leuk voor de jonge skiërtjes is ook dat Antoine Deneriaz, Olympisch kampioen afdaling van Turijn 2006 en afkomstig van Morillon, tijdens het hoogseizoen wel eens opduikt bij hun lesjes.

De ligging van Samoëns of Morillon op slechts 800 meter hoogte doet geen afbreuk aan de sneeuwgarantie. De dorpen hebben geïnvesteerd in sneeuwkanonnen waardoor je vrijwel steeds tot het einde van het seizoen met de ski’s kan terugkeren naar elk van de dorpen.

Flaine_1Wie meer uitdaging op en naast de piste zoekt, zal ongetwijfeld naar Flaine trekken dat op 1600 meter hoogte ligt in een sneeuwrijke kom. Flaine is gebouwd volgens het principe ‘skis aux pieds’, waarbij je dus tot aan de voordeur van je verblijf skiet. Vanuit Flaine Forum – het centrale deel van het station – vertrekt de snelle kabelbaan naar Les Grandes Platières op 2500 meter hoogte waar de Mont Blanc je een adembenemend panorama aanbiedt.

Hier kan je kiezen of je via de zwarte piste Diamant Noir, de rode Faust of de blauwe Serpentine afdaalt. Hier start ook de 14 km lange blauwe piste van Les Cascades die je naar het dorpje Sixt Fer à Cheval voert op een hoogte van 700 meter. Van daar rijdt een shuttlebus je naar de skiliften in Samoëns om terug te keren naar Flaine. We raden wel aan om op voorhand even te checken of alle verbindingsliften geopend zijn.

De uitbundige sneeuwval verzekert het gebied ook van uitstekend poeder voor freeriders. Als het stevig gesneeuwd heeft, vormt La Combe de Gers dé place to be. De sleeplift die een hoogteverschil van 750 meter overbrugt, opent een circus aan off-piste mogelijkheden. Toch blijft het opletten want de natuurelementen heles-residences-urbania-de-samoens-village0bben doorheen de eeuwen diepe kloven gegraven in de kalksteenrotsen die de kom rond Flaine omgeven. Het valt aan te raden om een gids te nemen of tenminste inlichtingen in te winnen waar je veilig off-piste kan riden.

Bij de toeristische dienst doen ze er ondertussen alles aan om te zorgen dat Le Grand Massif dezelfde bekendheid zou genieten als de andere grote Franse skigebieden. De aangekondigde kabelbaan Funiflaine die Magland in de vallei rechtstreeks met Flaine zou verbinden, zal het gebied ongetwijfeld een bijkomende troefkaart bezorgen. Wellicht kan je binnen afzienbare tijd de wagen aan de uitrit van de A20 autosnelweg parkeren en een kwartiertje later uitstappen in Flaine.

Laat echter duidelijk zijn dat je van ons niet op die kabelbaan hoeft te wachten om te proeven van de veelzijdigheid van Le Grand Massif, of je nu voor een shortski of voor een weekje gaat. En met deze mening staan we zeker niet alleen.