Krijg meteen te zien wat er in je dagrugzak zit – Fjällräven Singi 28

Fjällräven is zo’n vertrouwde, klassieke naam in de outdoorwereld dat je ook denkt dat hun producten niet veel nieuws te brengen hebben. Met de 28 liter versie van hun Singi rugzak laat het merk echter zien dat ze ook aan hun klassiekers nog verbeteringen blijven aanbrengen. Het resultaat is een praktische en comfortabele dagrugzak die veelzijdig in te zetten is.

Het meest opvallende aan de Singi 28 is de rits met dubbele sluiting waarmee je bijna het hele voorpand kan openen. Als de rugzak neerligt, kan je zo meteen aan al je spullen aan, zelfs als ze helemaal onderaan zitten of niet meteen zichtbaar zijn. Er zijn niet veel gewone dagrugzakken die deze mogelijkheid bieden. Of het altijd het beste idee is om de voorflap zo ver te openen, is een andere zaak. Als je zak nogal vol zit met vooral kleinere spullen, vallen die er op deze manier nogal makkelijk uit. Heb je er een jas, kledij of andere ‘grote’ spullen in zitten, dan stelt het probleem zich niet zo. Kleinere spullen pak je dus beter in aparte zakjes op, al is het voordeel van snel aan je spullen te kunnen dan natuurlijk ook deels weg.

Ander mogelijk minpuntje aan die ver openende flap is dat hij soms wat zwaar wordt om nog handig te zijn. Bovenaan zit namelijk een vrij groot uitgevallen voorvak – dat overigens ook met een dubbele sluiting helemaal open te maken is – en langs de binnenkant zitten er in de voorflap ook nog twee zakjes met een rits. Het is handig dat je in die drie vakken kleinere spullen netjes in kan opbergen, maar je riskeert zo wel de flap nogal zwaar te maken, wat vrij onhandig is als je ze (ver) opent. Je hebt wel snel door hoeveel je erin kwijt kan.

Tegen de rug aan zit er nog een vak waar je een drinkzak, maar ook een tablet of eventueel een niet al te grote laptop in kan steken, zodat je de Singi ook voor dagelijks gebruik kan inschakelen. Langs beide kanten op de heupgordel zijn er ten slotte ook nog zakjes voor kleinere zaken.

Daarnaast kan je met de Singi 28 ook nog wel extra bagage meenemen. Vooraan is er een spankoord om bijvoorbeeld een jas mee vast te maken. Maar zowel opzij als bovenaan zijn er kleine lusjes waar je andere zaken aan kan bevestigen. In optie kan je zo kleinere zakjes – Singi Side Pocket of Gear Holder – kopen die je hier aan vastmaakt, zodat je extra opbergvolume krijgt. Op deze manier kan je de Singi 28 makkelijk ook voor een weekendtrip gebruiken.

Dat hij met meer bagage ook wat zwaarder wordt, maakt eigenlijk niet veel uit. Ook dan blijft hij comfortabel om dragen. Het draagsysteem ziet er vrij basic uit: de schouderriemen zijn minimaal gepolsterd en zijn alleen onderaan in de lengte te verstellen. Met de brede heup- en borstriemen kan je de rugzak wel goed dicht bij je houden, maar dat is het dan ook. De heupriem kan wel onafhankelijk bewegen, zodat de rugzak goed meebeweegt met je lichaam. De borstriem kan je in de hoogte instellen. Ook de polstering op de rug is minimaal. De rugzak zit dus dicht op je rug, wat voor de gewichtsverdeling zeker een voordeel is, maar wat weinig ventilatiemogelijkheden biedt.

Als materiaal gebruikt Fjällräven zijn eigen G-1000 stof, maar dan wel in een stevige variant. Zeker onderaan is die nog wat extra dik gemaakt om niet te snel vocht door te laten. Echt helemaal waterdicht is de stof, en dus ook de rugzak, niet. Daarom zit er ook een regenhoes in een los zakje in het hoofdcompartiment. We vinden het wel handiger als zo’n hoes ergens vasthangt in een apart zakje onderaan, maar op deze manier kan je het natuurlijk ook makkelijk thuis laten als je zeker bent dat je geen regen gaat tegen komen. Dat maakt de Singi meteen ook nog wat lichter. Op zich weegt hij 1400 gram, wat goed meevalt voor het volume en de mogelijkheden die hij biedt.

De Singi bestaat nog in versies van 20 of 40 liter, maar de 28 liter versie vinden we de meest veelzijdige. Zeker als je de extra zakjes er bij koopt, kan je hem echt heel breed inzetten. Hij is in twee kleuren beschikbaar, maar zoals bijna altijd bij Fjällräven blijft het een discrete verschijning.