Krachtige maar spaarzame lampen van Coleman

Divide+ 350 EUR 39,99Er zijn niet veel mensen die echt heel frequent een zak- of hoofdlamp nodig hebben. Een groot deel van het jaar liggen die lampen dan ook ergens stof te vergaren en, erger, batterijcapaciteit te verliezen. Zelfs als je lamp niet aan staat, verdwijnt immers heel langzaam toch de capaciteit van de batterijen. Coleman heeft daar iets eenvoudigs maar heel doeltreffend op gevonden: BatteryLock. Bij de lampen die met deze technologie zijn uitgerust, kan je de batterijen loskoppelen van het lampje. Dit is uiteraard ook zeer handig om te vermijden dat je lamp per ongeluk begint te schijnen, bijvoorbeeld in je bagagetas of rugzak. De BatteryLock inschakelen gaat heel makkelijk: afhankelijk van het model moet je draaien of een stuk van de lamp uittrekken. dan verschijnt er een rode band, zodat je weet dat de batterijen zijn losgekoppeld.

Coleman past BatteryLock toe in verschillende reeksen lampen, en daar meestal de topmodellen van. Maar ook los van BatteryLock zijn er nog wel enkele interessante technische snufjes te bespeuren. We konden een traditionele zaklamp en een hoofdlamp uittesten.

De Divide+ reeks telt vijf vrij klassiek ogende zaklampen. De compacte Divide+ 75 weegt 146 gram en biedt tot 75 lumen lichtopbrengst, terwijl aan het andere uiterste de 700 1315 gram weegt en tot 700 lumen geeft. Het bereik gaat dan ook van 84 tot maar liefst 330 meter.

De Divide+ 300 die we zelf een tijd konden gebruiken, vinden we een interessant model. Deze versie weegt al wel 512 gram maar is nog goed draagbaar en hanteerbaar. Ze biedt in de hoogste stand 350 lumen, goed voor een bereik tot 300 meter. Dat is echt al heel krachtig en ver, en volstaat voor heel veel toepassingen. Zelfs in de lagere stand biedt ze nog 35 lumen en een bereik tot 100 meter. Dit is voor normale tochten in het duister meer dan voldoende. Uiteraard heeft de lichtsterkte ook een invloed op de batterijduur. De lamp werkt op 4 AA batterijen, die het van twee tot vijftig uur volhouden.

coleman-batterylock-divide350-flashlightDe lampen uit de Divide+ reeks zijn uit aluminium gemaakt en voelen erg solide aan. Ze zijn waterbestendig volgens de IPX 4 norm, en kunnen echt wel tegen een stootje of een niet al te harde val. De BatteryLock werkt bij deze reeks erg eenvoudig: je moet gewoon de kop wat opzij draaien om de batterijen los te koppelen. We hebben tijdens onze testperiode ook niet gemerkt dat de lamp toch nog vanzelf in elkaar schoof. Voor net geen 40 euro is dit een erg betrouwbare en degelijke lamp. Enige minpuntje is misschien dat er wel een tussenstand had mogen zijn, want tussen de hoogste en laagste zit er echt wel een groot verschil.

Hoofdlampen met technische snufjes

De serie CXS+ hooflampen gebruiken ook allemaal het BatteryLock systeem. Hier moet je het voorste deel van de lamp uittrekken om de BatteryLock te activeren. Je moet vrij hard trekken eer het systeem losklikt, maar toch klikte het bij ons af en toe in een rugzak weer in elkaar. Op zich is dat geen heel grote ramp omdat er dan ook nog niets per ongeluk op de aan-knop moet duwen, maar het is wel een beetje jammer, want dat kan toch ook wel eens gebeuren.

CXS+300 EUR 79,99Uit deze reeks konden we het topmodel, de CXS+ 300R, testen. Deze lamp kan tot 300 lumen opwekken, goed voor een theoretisch maximumbereik van 50 meter. In de laagste stand levert ze nog 20 lumen en reikt ze vijf meter ver. Dit model is het enige uit de reeks met een oplaadbare batterij, die je via USB kan opladen. Afhankelijk van de sterkte houdt ze het volgens Coleman van 2,5 tot 50 uur uit. Uiteraard kan je de lamp in verschillende standen kantelen.

Deze hoofdlamp heeft vijf standen: van een klein rood licht tot drie LED’s die samen branden. Bij de twee topmodellen uit de reeks kan je dankzij het KineSix systeem de verschillende standen gewoon met een handbeweging oproepen. Eens de lamp aan staat, moet je alleen eens met je hand er voor bewegen om naar de volgende stand te schakelen. Zeker als je met handshoenen aan op stap bent, is dit een handige functie. Uitschakelen moet je nog wel met het knopje doen.

Automatische lichtsterkte

Nog iets straffer dan KineSix, is het REAX systeem. Dit bevat een sensor die de helderheid en sterkte automatisch volgens de situatie aanpast. Het lijkt misschien vergezocht, maar het is echt wel handig in bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld als je in het donker aan het wandelen bent, maar af en toe op je kaart, telefoon of gps wilt kijken. Om ver te kijken heb je dan een sterke stand op staan, wat hinderlijk zou zijn als je dan naar iets dichtbij moet kijken. dankzij het REAX systeem schakelt de lam dan automatisch op een lagere stand, zodat je comfortabel iets dichtbij kan bekijken. Kijk je weer op, dan schakelt de sterke stand weer automatisch op.

Met 121 gram is de 300R voor het volume en de variatie aan intensiteiten nog een redelijk lichte hoofdlamp. Het enige minpunt vonden we in het begin de hoofdband. Deze heeft geen echte klem, maar een systeem met een brede rekker waar de band doorgaat. Dat vergt toch wel een beetje prutswerk om die goed te doen aanspannen, maar eens je het systeem doorhebt, gaat het toch wel makkelijk.

Met een aanbevolen prijs van bijna 80 euro is dit geen goedkope lamp, maar ze is echt wel van erg goede kwaliteit.

Kijk hier voor een promofilmpje van Coleman zelf over de werking van deze lamp: