Keen Liberty Ridge: Amerikaanse trekkingschoen gemaakt in Europa

Keen Liberty Ridge review 1Voor een Amerikaans bedrijf is het een beetje vreemd dat ze bij een product ‘European made’ en ‘Assembled with pride in Europe’ als keurmerk gebruiken. En toch doet Keen dat bij zijn nieuwe Liberty Ridge mid trekkingschoen. Sinds dit jaar produceert Keen namelijk enkele modellen in Europa. Voorlopig gaat het nog om modellen die ook in de VS op de markt zijn, en waarvan de exemplaren die voor de Amerikaanse markt bestemd zijn, ook daar geproduceerd worden. Vanaf 2016 brengt Keen echter ook specifieke Europese modellen uit, die dan ook in Europa geproduceerd zullen worden.

Keen zelf heeft zijn naam gemaakt met stevige sandalen. Meest kenmerkend is de stevige rubberen bescherming voor de tenen. We zien deze ook terugkomen bij de Liberty Ridge, maar bij een trekkingschoen is dat uiteraard minder opvallend dan bij een sandaal. Toch blijf hij ook hier groter dan de teenbescherming die je bij andere merken ziet. Keen positioneert de Liberty Ridge dan ook als een trekkingschoen voor lange wandelingen in ruig terrein.

Keen Liberty Ridge review 2Hoewel de schoen, los van de rubberen neus, nog vrij elegant oogt dankzij het heel mooi gepolijste leder, is het wel degelijk een erg solide schoen. Hij heeft een dikke onder- en tussenzool, en is ook voor de rest stevig van vorm. Dat heeft als voordeel dat je er ook op rotsige paden nog vrij comfortabel mee loopt omdat de zool niet veel meegeeft. Voor een zondagse wandeling op de heide of een bospaadje is hij dan ook iets te zwaar en stijf. Toch heeft deze schoen geen lange inlooptijd nodig. Hij voelde al heel snel comfortabel aan en zat van in het begin goed – al hangt dit laatste uiteraard ook van de vorm van je voet af. De tussenzool van de Liberty Ridge zorgt duidelijk voor een erg goede demping. Zelfs met een flink volgeladen dagrugzak vangt hij schokken en gewone stappen erg goed op.

Goede stabiliteit

Keen_Liberty_Ridge_opzijMet de dikke zool en het vrij stijve leer biedt de schoen sowieso al een goede stabiliteit, maar een extra versteviging achteraan zorg voor een nog betere zijwaartse steun. Samen met een extra stuk rubber over de hiel maakt dit dat je voet goed vast blijft zitten. De schacht van de schoen blijft daarbij wel genoeg ruimte geven om de voet comfortabel te kunnen blijven bewegen. De schacht had zelfs iets meer mogen aansluiten rond de voet, want nu kan er wat te veel kleine rommel binnen langs daar.

De Liberty Ridge is niet alleen op zwaar terrein voorzien, hij is ook uitstekend waterdicht. Daar zorgt niet alleen zijn (haast) naadloze constructie voor, maar ook de behandeling van het leer en het Keen Dry laminaat. We zijn ermee door plassen en vooral veel nat gras mee gewandeld, en dat leek hij moeiteloos van zich af te schudden. De tong komt opzij ook vrij hoog, zodat er langs hier ook niet snel water zal binnen komen.

Keen_Liberty_Ridge_onderzoolEen laatste punt waar de Liberty Ridge van Keen uitstekend op scoort, is de grip. De onderzool is uit twee soorten rubber gemaakt. Vooral het rubber langs de buitenkant biedt een heel goede grip, ook op een natte en gladde ondergrond.

Met de Durand had Keen al een erg goede, lichtere mid schoen, maar met de Liberty Ridge heeft het merk echt een topper in het gamma.