Keen Aphlex: mid-schoen voor snelle hikes

Keen Aphlex 2Als je snel over bergpaden en door bossen wilt gaan, is een trailrunning schoen tegenwoordig een populaire keuze. Maar als het je er vooral om te doen is een lichte schoen te hebben, maar wel de stabiliteit van een klassieke wandelschoen gewend bent, geven die toch wat te weinig steun. Met de Aphlex probeert Keen een goede match te bieden tussen een licht gewicht maar toch ook voldoende steun.

Keen Aphlex hoge tongDe Aphlex in de vrouwenversie die wij getest hebben, weegt iets meer dan 400 gram per schoen. Dat is vrij licht voor een mid-schoen, en komt in de buurt van de ‘zwaardere’ trail running schoenen. De gewichtsbesparing zit vooral in het veel lichtere bovenwerk, en ook wel in de niet al te dikke en licht aanvoelende zool.

Keen Aphlex 1Onze normale hoge wandelschoen is een eerder klassiek, lederen model. Dat maakt dat de Aphlex in het begin wat te zacht en buigzaam aanvoelt. Zeker op iets ruwer en steil terrein in de Ardennen gaf hij het gevoel toch wat te ‘slap’ te zijn, vooral aan de tenen. Na een tijdje went dat wel, en voel je dat er ook een soort structuur in rubberen lijnen over de zachte stof zit die wel een beetje stijfheid biedt. Vanuit de hiel vertrekt er nog een stuk in steviger materiaal over de enkel. Dit maakt dat je uiteindelijk een schoen krijgt die heel soepel en licht aanvoelt, maar toch meer stabiliteit en ondersteuning biedt dan een gewone lage schoen.

Keen Aphlex teenstukSchrik om je tenen pijn te doen, moet je niet hebben, want vooraan zit er een stevig stuk rubber dat je tenen goed beschermt. Ook aan de hiel zit zo’n extra beschermlaag. Nog meer bescherming, biedt de hoge tong die mee vermijdt dat er te veel zand en gruis in je schoen terecht komt.

De zool biedt een prettige afrol, en houdt wat ondersteuning en stijfheid betreft ook het midden tussen een klassieke wandelschoen en een ‘fast hiking’ model. Het inlegzooltje is wat te slap en dun om echt een goede steun te bieden.

Keen Aphlex onderkantHet profiel onderaan is niet erg diep of grof. Dat helpt om sneller vooruit te kunnen, maar geeft op rotsen of in modder minder grip. Deze schoen is dan ook niet echt bedoeld voor het zwaardere of vuile werk. Hij houdt je voeten wel goed droog dankzij Keen Dry, want we zijn er mee door nat gras en ondiepe riviertjes gewandeld zonder natte voeten te krijgen.

Keen Aphlex 1Waar hij voor bedoeld is – snellere wandelingen op vlak of niet al te steil en ruw terrein – is dit wel een fijne schoen. Voor mensen zoals ikzelf die eerder een klassieke, zwaardere wandelschoen gewoon zijn, kan hij letterlijk en figuurlijk wat licht uitvallen.