Julbo FURY – mooie entree bij de fietsers

Het is momenteel mooi weer in België, maar ook ‘social distancing’-tijd. Ideaal om de nieuwe zonnebril van Julbo te testen: de FURY.

Wij mochten op pad met de ‘Army/black’-versie, met Spectronglazen. Sinds enige tijd biedt het merk uit de Jura overigens ook een FURY-montuur met fotochrome REACTIV-glazen aan.

De FURY-bril mikt met zijn uitgesproken sportieve en gedreven stijl op fietsers en MTB-ers die een beschermend montuur willen, met een cilindrisch scherm en een ruim gezichtsveld. Hij weegt amper 25 gram en je vergeet dat je hem draagt tijdens je fietstocht: hij ‘kleeft’ aan je gezicht, zelfs bij de meeste schokken van een dynamisch stukje mountainbiken.

Wij hebben hem vooral op de weg getest en konden geen enkele opmerking bedenken, ook niet toen we de zon frontaal voor ons hadden. De Spectron2-glazen doen hun job. Helder en zuiver zicht, feilloze UV-bescherming. En dan te bedenken dat een FURY met Spectron3- of met REACTIV-glazen nog veel betere prestaties en bescherming moet leveren. Voor onze contreien en bij de eerste zonnige dagen van het jaar volstaat ons huidige model nochtans ruimschoots!

Wat de ‘looks’ aangaat: die dynamische en moderne lijnen passen perfect in de huidige trends in de wielerwereld. De combinatie van zwart met militair groen is sober maar ‘classy’. Past vlot bij vele uitrustingen en helmen. Maar wie echt een ‘flashy’ montuur verkiest, vindt zeker zijn gading tussen de vele kleurrijkere varianten in de Julbo-catalogus.

Op technisch niveau biedt de FURY de volgende interessante eigenschappen:

  • Full Venting: een maximum aan ventilatiegaten voor een totale luchtcirculatie om wasemvorming te voorkomen.
  • Air Link Temple System: een schokdempend hulpstukje (elastomeer) dat op het uiteinde van de brilpootjes wordt bevestigd voor meer comfort en lichtheid.
  • Grip Tech: exclusief zacht comfortabel materiaal op de brilpootjes dat niet aan de haren kleeft maar grip en comfort garandeert.
  • Grip Nose: soepel hulpstukje op de neusbrug voor betere grip bij schokken.
  • Total Cover: optimale bescherming tegen de zonnestralen en tegen extreme weersomstandigheden.
  • Panoramisch zicht: breed glasoppervlak voor een maximaal gezichtsveld.

Toegegeven: het was slechts een korte kennismaking, maar ze was wél zeer positief. Julbo maakt met de Fury (en overigens ook met de Rush) een heel mooie entree in het fietsen: op de weg, offroad, op gravel, MTB XC of enduro. Of dit nu ook betekent dat het merk uit de Jura concreet en voor langere tijd de stap naar het internationale peloton en de profteams zal zetten (waar de concurrentie moordend is), valt nog te bezien. Maar is dat echt het doel  voor Julbo?

De Julbo FURY Army/Black is beschikbaar tegen de adviesprijs van € 109,95. Goedkoop is dit niet, maar deze zonnebril biedt kwaliteit en de reputatie van dit Juramerk staat als een huis, voor de monturen én voor de zonnebrilglazen.

www.julbo.com