JULBO BIKE – IEDEREEN OP HET ZADEL

Julbo, het outdoorbrillenmerk uit de Jura, heeft zijn nieuwe assortiment fietshelmen en brillen gepresenteerd in het Shimano Experience Centre in Valkenburg.

Profiterend van de rustdag tussen de Flèche Wallonne en de beroemde Liège Bastogne Liège wedstrijd, verzamelde Julbo zijn nieuwe partners op twee wielen – de Franse ploeg Groupama FDJ voor de weg en de jonge Belgische kampioene Emeline Detilleux voor de mountainbike – om zijn nieuwe ambities te onthullen. Aanwezig in de World Tour sinds 2021 via renner David Gaudu (die rijdt met een RX-bril – op maat gemaakt om zijn dioptrie te corrigeren), heeft Julbo een 3-jarig partnerschap getekend met de Groupama FDJ ploeg om alle renners (World Tour en Conti teams) te voorzien van brillen maar ook van helmen. En dit is het grote nieuws aangezien het merk, dat al skihelmen produceerde, een complete reeks helmen voor het wielrennen lanceert. De twee modellen voor wielrennen op de weg, Fast Lane en Sprint, zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met de R&D-afdeling van de Groupama-ploeg in Besançon. Beide helmen worden dit seizoen al gebruikt door alle renners van de ploeg en de bril zal vanaf volgend jaar worden gebruikt (om de individuele contracten van sommige renners te kunnen afwerken).
Fast Lane is een technische en compacte helm, die een permanente luchtcirculatie biedt dankzij een twintigtal ventilatiegaten.
De naam Sprint is toepasselijk, want hij is ontworpen voor snelheid en de ventilatiegaten verminderen de windweerstand en optimaliseren de aerodynamica.

DENSITY OF EDGE
Voor de bril had Julbo al een goede basis met met name de modellen Fury, Rush en Ultimate. Het heeft twee andere zeer minimalistische modellen ontwikkeld, Density en Edge. De eerste, die 22gr weegt, is gewoon de lichtste bril op de markt. Hij is zeer snel vergeten op het gezicht en profiteert van verstelbare veren naar believen. De tweede, zeer gestroomlijnd, zorgt voor een optimaal gezichtsveld en maakt het mogelijk de geventileerde lenzen te verwisselen dankzij een exclusief ‘Magnefix’ clipsysteem. Slim, maar was het echt nodig wanneer al deze modellen kunnen worden uitgerust met Reactiv fotochromische lenzen (de lenzen passen zich onmiddellijk aan de intensiteit van het omgevingslicht aan voor perfect zicht)? Beide modellen vallen ook op door hun design en look: zacht en omhullend voor de Density en agressiever en scherper voor de Edge.

VAN ENDURO MOUNTAINBIKES TOT SPEED PEDELEC
Maar laten we teruggaan naar de helmen, want naast de modellen voor de profs van het asfalt lanceert Julbo voor deze zomer twee andere topmodellen: een voor enduro mountainbiken en een voor stadsgebruik.
De Forest en Forest Evo zijn ontworpen om de steilste afdalingen aan te kunnen en zijn nogal high end gepositioneerd: MIPS-beschermingssysteem, Dual eyewear storage system om je zonnebril veilig te houden, optimale ventilatie, volledig verstelbaar vizier…. Bovendien ziet hij er geweldig uit, we kunnen niet wachten om hem te testen!

De Itinerary en Itinerary Evo modellen zijn ontworpen om door de straten van onze steden te rijden, in elektrische of zelfs gespierde modus. Ze zijn zowel elegant als geraffineerd, comfortabel en veelzijdig. Ze zijn compatibel met brillen, bieden een verstelbaar vizier (in Reactiv of Spectron modus afhankelijk van het model), optimale ventilatie en, last but not least, LED-verlichting op de achterkant met reflectoren. Het Evo-model onderscheidt zich door zijn afneembare oorwarmers en voering (winter/zomer). Overigens zijn beide modellen compatibel met een paardenstaartkapsel en heeft een van de versies een bruin lederen kinband met retro-effect.

IN DE VOETSPOREN VAN AMSTEL
Aan het einde van de presentatie konden we de Sprint helm en de Density Reactiv 1-3 High Contrast bril testen in bijzonder moeilijke omstandigheden (kou en regen) tijdens een rit van 40 km op een deel van het parcours van de Amstel Gold Race in het gezelschap van twee ploegleiders van Groupama FDJ: Lars Van Den Berg en Jeremy Roy. De helm bleek zeer comfortabel en goed gevormd, terwijl de Reactiv 1-3 High Contrast lenzen van de Density bril indrukwekkend waren: licht, dekkend vooral in de regen en bijna perfecte ventilatie en zichtbaarheid op elk moment.

Julbo onderbrak dit uitstapje op zijn eigen manier met een korte pitstop waar we Tomme du Jura-kaas konden proeven. Julbo is onlangs opgenomen in de Peugeot-groep en wil zijn oorsprong in herinnering brengen en zijn DNA cultiveren!


Verslag : Nicolas Dieu

Foto’s : Vincent Duterne / Jam-S