Jas die wind en koude buiten houdt maar toch verluchting biedt

Sprayway Grendel 3Het Engelse merk Sprayway staat niet bekend om zijn top technische producten. Met de Grendel jas bewijst het echter dat het ook technisch zijn mannetje kan staan, en tegelijk oog heeft voor de stijl. Grootste blikvanger is misschien wel dat Sprayway Gore Windstopper gebruikt in een jas die heel soepel is en goed geïsoleerd. Meestal gebruiken fabrikanten Windstopper voor softshell-achtige jassen die niet al te hard geïsoleerd zijn. Het nagenoeg totaal tegenhouden van de wind zorgt er immers al voor dat je het minder snel koud zal krijgen, al hangt dat natuurlijk ook van de buitentemperatuur af.

De Windstopper blokkeert ook uiteraard bij deze jas nagenoeg alle wind. Tenminste, de wind die recht van voor of langs achter komt. Aan de zijkanten en deels onder de armen zitten immers stukken in fleecestof. Onderaan de mouwen zitten nog stukken in een nog dunnere, rekbare stof. Dit maakt dat je ook bij frisse temperaturen actief kan blijven, en langs de stukken fleece warmte kan kwijtspelen zonder een onbehaaglijk gevoel te krijgen. Door de relatief dikke voering kan je deze jas zelfs bij flink koude temperaturen dragen met weinig lagen er onder. Het is dus een prettige jas om mee te gaan wandelen, maar zeker ook voor niet al te hevige fietstochten. Bij mindere inspanningen moet je er wel iets dikker of meer lagen onder aandoen om op temperatuur te blijven.

De buitenlaag houdt wel een tijdje niet al te hevige regen buiten, maar bij felle of langdurige regen draag je er toch best nog een hard shell boven. Deze moet dan wel ruim genoeg zijn, want de jas heeft op zich toch al wat volume.

De InsoTherm isolatie die voor de voering gebruikt is, heeft een vrij hoge isolatiewaarde voor het gewicht en volume. Je krijgt een beetje het gevoel van een (synthetische) donsjas, maar zo snel warm als bij een echte donsjas is de InsoTherm ook niet. Bij iets meer actie kregen we het wel vrij snel te warm. Dat ligt zeker deels ook aan de Windstopper die niet heel goed ‘ademt’, en ook de stukken fleece waren hier niet voldoende voor.

De jas valt vrij ruim, maar met een koordje in de onderste zoom kan je hem wat strakker trekken. Zeker de rekbare fleecepanelen bieden nog extra bewegingsruimte.

Sprayway Grendel 2De Grendel heeft een ruime kap die ook geïsoleerd is. Er pas een kleine helm onder, maar interessanter vinden we dat ze vooraan ook een klepje heeft dat met ijzerdraad mooi recht blijft staan. Daarnaast zijn er zowel bovenaan als opzij nog koordjes om de kap mee aan te spannen, zodat ze je hoofd optimaal beschermt.

Met twee grote steekzakken, een ruime borstzak aan de buitenkant en een nog ruimere aan de binnenkant, is de jas ook goed voorzien van opbergruimte. In de binnenzak kan je de hele jas zelfs opbergen. Dit kost wel wat moeite, maar uiteindelijk krijg je een pakje dat je makkelijk in een rugzak kwijt kan.

Hoewel de Grendel van Sprayway alles bij elkaar dus best een technische en praktische jas is, blijft hij er vrij ‘normaal’ uitzien. Je kan hem dus even goed tijdens het wandelen, fietsen of gewoon in je vrije tijd aandoen.