Hoofdlamp met een slotje

Coleman cht 100 2In 2016 bracht Coleman een reeks nieuwe lampen uit. Het meest opvallende aan zowel de klassieke zaklampen als aan de hoofdlampen was dat ze met ‘batterijslot’ hadden. Hiermee kan je de lamp loskoppelen van de batterijen, zodat er zeker geen verbruik meer is of de lampen toch per ongeluk kunnen gaan branden. Dat was tenminste de bedoeling, want zoals we toen schreven liep het in de praktijk bij de hoofdlampen wel eens mis. Een nieuwe reeks biedt een oplossing aan dit probleem.

Het batterijslot werkt op zich vrij eenvoudig: bij de hoofdlampen kan je de lamp zelf een beetje uitschuiven, zodat ze los komt van de batterijen. Helaas trad bij de eerste reeks soms het probleem op dat het batterijslot toch niet werkte omdat in bijvoorbeeld een rugzak de twee stukken toch weer tegen elkaar werden gedrukt, en zo soms zelfs het licht ongewild aanging. Met de twee lichting lampen met het Battery Lock systeem heeft Coleman hier min of meer een oplossing voor bedacht. We konden de CHT+ 100 hoofdlamp een tijd gebruiken. Dat is de meest eenvoudige en goedkoopste (minder dan 20 euro) uit het gamma.

Coleman cht 100 3De oplossing voor het ongewild dichtklappen die men heeft bedacht is eigenlijk heel eenvoudig: bij de lamp zit een rekker die je rond de lamp spant als ze is uitgerokken. De ronde rekker past net in de gleuf die zo ontstaat, zodat de lamp niet meer kan dichtklappen. Als je de lamp wilt gebruiken, haal je de rekker weg. Je kan hem oprollen en met een drukknop die in de hoofdband verwerkt zit vastmaken zodat je hem niet verliest.

Het blijft een beetje een wat omslachtige oplossing omdat het toch een beetje prutsen is met de rekker, maar op zich is ze natuurlijk wel effectief. Je zal tijdens een tocht niet meer voor een onaangename verrassing komen te staan omdat je batterij van je hoofdlamp plat is nadat de lamp per ongeluk is aangeschoten in je rugzak.

Coleman cht 100 1Voor de rest biedt de CHT+ 100 voor zijn prijs best wel goede prestaties. De enkele witte led biedt twee standen. In de strafste stand biedt hij 100 lumen en kan hij tot 55 meter ver schijnen. In de zwakke stand worden dat 20 lumen en 10 meter. De drie AAA batterijen houden het dan theoretisch respectievelijk 6 en 60 uur uit – al hangt het natuurlijk af van welke batterijen je gebruikt.

Naast de enkele witte led zijn er nog twee rode leds, die ook vrij goed licht geven in echt duistere omstandigheden. Het lampje is waterdicht (IPX4)) en kan een val van tot twee meter hoog overleven. Inclusief batterijen weegt het 90 gram. Je kan het lampje makkelijk naar beneden kantelen in verschillende standen.

Voor zijn prijs heeft de CHT+ 100 dus best wat te bieden. De BatteryLock blijft zeker een interessante functie.