Hoka gaat nu ook extreem met zijn hiking schoen

Het oorspronkelijke idee achter het merk Hoka One One was om loopschoenen te maken met een extreem dikke zool en vooral hiel om de schokken bij het naar beneden lopen in de bergen goed op te vangen. De eerste modellen van het merk oogden een dikke tien jaar geleden dan ook extreem. Het zelfde lijkt te gebeuren met de stapschoen TenNine Hike GTX. Vraag is of deze extreem ogende stapper ook na een aantal jaar als ‘normaal’ zal aanzien worden. Wat ons betreft moeten de letterlijk scherpe randjes er dan toch eerst af.

Het eerste wat opvalt aan de TenNine Hike is zijn extreem breed uitwaaierende hiel. De commentaren die we kregen varieerden van ‘speciaal’ en ‘apart’ tot ‘afschuwelijk’. Van het uiterlijk trekken we ons echter weinig aan. De vraag is of die extreem brede hiel zin heeft. Daar is niet met een eenvoudig ja of nee op te antwoorden.

De hiel kan je niet los zien van de rest van de schoen. De TenNine Hike bouwt verder op de TenNine loopschoen, die ook een extreem brede hiel heeft, en eigenlijk is het een doortrekking van de principes die Hoka One One in de meeste van zijn loopschoenen toepast. Zo is ook de rest van de zool heel goed schok dempend, en heeft die een zogenaamde bolle rocker-vorm, waarbij voor- en achterkant wat naar boven gaan om een betere afrol mogelijk te maken. Aan de bovenkant voelt de Hike ook eerder als een loopschoen dan als een wandelschoen. Hij zit erg goed, hij omsluit je voet goed, geeft steun, enzovoort. Voor zijn volume blijft het ook een vrij lichte wandelschoen, nog een kenmerk van Hoka One One.

Dat de schoen nog relatief licht is, is te danken aan het specifieke rubber dat voor de zool gebruikt is. Ondanks het lichte gewicht, heeft dat bijzonder goede dempende eigenschappen. In combinatie met de dikte, geeft dat een heerlijk gevoel als je van een berg of helling naar beneden stapt. Je zou met deze schoen zelfs kunnen lopen, maar daar is hij dan toch niet echt voor bedoeld. Wel voor ‘fast hiking’ uiteraard, want gewoon slenteren zou zonde zijn met deze performante schoen.

Behalve goed dempen biedt de onderzool ook een bijzonder goede grip. We hebben met de TenNine Hike gedurende meer dan twee maanden op zowat alle ondergronden gewandeld: droog zand, rotsen, sneeuw, ijs, heel vettige modder, gewone veldwegen, enzovoort. Op gladde ondergronden (natte stenen en rotsen, sneeuw,… ) geeft hij een houvast die we nog maar zelden bij wandelschoenen hebben gezien. We herkennen hem wel van sommige (trail) loopschoenen van Hoka One One. Dat is deels aan het materiaal (vrij zachte rubber) en deels aan het goede profiel te danken.

Is deze schoen dan perfect? Dat zeker ook niet. We zijn in enkele situaties terecht gekomen waarin de extreem brede zool ook een nadeel bleek. Hoka One One heeft zelf het woord ‘hovercraft’ gebruikt voor de schoen, en dat bleek hij in sommige omstandigheden ook in negatieve zin te zijn. In dikkere sneeuw of dikke modderlagen zijn we een paar keer bijna uitgegleden omdat de brede zool er inderdaad haast bleef boven ‘zweven’ waardoor we geen steun meer hadden en weggleden. We zijn met deze schoenen niet in de bergen kunnen gaan wandelen, maar we kunnen ons ook wel inbeelden dat ze in echt technische passages ook niet ideaal zijn. Bij de eerste wandeling hebben we trouwens enkele keren met de ene schoen op de achterkant van de andere getrapt. Alles hangt natuurlijk ook af van je eigen kunde en ervaring. Maar het is in elk geval duidelijk dat de TenNine Hike niet echt een echt breed, laat staan universeel, inzetbare wandelschoen is.

Hoewel we op zich een enorme fan zijn van de bijzonder goede demping van deze schoen, merkten we bij langere wandelingen waarvan een groot deel op asfalt, toch ook wel een ander nadeel op: zeker als je zelf wat zwaarder bent of je een rugzak draagt, riskeer je dat de zolen net iets te veel meegeven. We kregen er in elk geval wat ‘zeurderige’ hielen door.

Al bij al hebben we dus toch gemengde gevoelens bij deze TenNike Hike. De uitgangspunten – heel goede pasvorm, genoeg ruimte voor de tenen, extreem goede demping en grip – maken dit tot een op papier bijna perfecte schoen voor wie snel voorruit wil tijdens een wandeling en een optimale demping wil. Maar de hiel is gewoonweg te breed gemaakt om in alle omstandigheden echt van nut te zijn, of zelfs veilig. Als je dan nog weet dat de aanbevolen prijs 250 euro bedraagt, mag duidelijk zijn dat dit alleen iets is voor echt grote fans die geen last hebben van de nadelen of hem alleen in specifieke omstandigheden gebruiken. Wij wachten alvast vol spanning op een versie met een minder extreem uitwaaierende hiel.