Hang je iPhone aan je verrekijker

swarovski-pa-i5-iphone-adapter-incl-cl30-ringDe beeldkwaliteit en zoomfunctie van de jongste smartphones zijn op zich al vrij goed om ook ingezoomd goede foto’s te kunnen nemen, of om op de computer een stuk van een foto te vergroten. Toch komt wat extra zoom geregeld van pas. Als je een iPhone hebt en een Swarovski verrekijker of telescoop, dan kan je bij Swarovski een adapter kopen waarmee je je iPhone op de verrekijker of telescoop kan aansluiten. Digiscoping wordt dat weleens genoemd.  Afhankelijk van hoe sterk de vergroting van je verrekijker of telescoop is, kan je op die manier sterk ingezoomde foto’s nemen.

swarovski-pa-i6-adapter-voor-iphone-6De oplossing bestaat uit een metalen rand die je rond een ‘naakte’ iPhone bevestigt. Er zijn modellen voor de iPhone 5(s), de PA-i5, en voor de iPhone 6(s), de PA-i6. Daarbij moet je een adapter ring kopen die past bij de verrekijker of telescoop die je hebt. Met een beetje geluk is er trouwens ook een ring die op een niet-Swarovski verrekijker past. Deze ring schuif je dan in het metalen frame dat rond de iPhone zit.  De ring zit dan net over de achterste lens van de iPhone.

beeld Swarovski adapterDeze ring schuif je dan over een van de kijkers van de verrekijker of over de telescoop. Je iPhone zelf hoeft geen speciale software. Je kan gewoon je standaard camera app gebruiken. We hadden verwacht dat de combinatie een probleem zou geven met scherpstellen, maar dat is absoluut geen probleem. Als je op de iPhone niet inzoomt, zie je wel alleen een cirkelvormig beeld met daarrond zwart. Pas als je tot op zekere hoogte inzoomt met de iPhone, verdwijnt die cirkel. Op zich heeft die cirkel wel iets voor bepaalde beelden, maar als je veel foto’s neemt, is het effect wat weg. Daarom vonden we het handiger om genoeg in te zoomen om de cirkel niet meer te zien.

2Het hangt natuurlijk af van de sterkte van je verrekijker of telescoop hoe ver je kan inzoomen. Bij een niet al te grote versterking blijft het effect vrij beperkt. Zeker als je er rekening mee houdt dat het geheel toch een beetje omslachtig is. Zelfs met de ring hangt de iPhone nog niet echt vast aan de verrekijker. Je moet het geheel nog altijd zelf goed omklemmen. Zeker bij een verrekijker of als je je telescoop niet op een statief kan vastzetten, is dat een beetje onhandig. Daarbij komt nog dat het niet zo heel makkelijk is om in deze constellatie de twee toestellen heel stabiel te houden, wat zeker bij sterk ingezoomde foto’s een probleem is.  Het zou dus leuker zijn mocht Swarovski een middel vinden om de iPhone steviger aan je verrekijker vast te maken. Dat zou betere beelden opleveren, zeker in minder stabiele omstandigheden.

Als je de combinatie even niet nodig hebt, kan je de adapterring van het iPhone omhulsel halen en zo je iPhone gewoon blijven gebruiken. Als je normaal een hoesje voor je iPhone gebruikt, kan je dat dan wel tijdelijk niet gebruiken.

Voor de doorsnee gebruiker is deze oplossing misschien wel wat omslachtig en duur – alleen al de adapter kost rond de 135 euro, zonder de ring. Maar als je toch al een compatibele verrekijker of telescoop en een iPhone hebt, en niet graag met een camera met echte zoomlens zeult, dan is dit wel een interessante oplossing.