Handschoenen: de zwakke schakel in de skiuitrusting?

martinlugger_zanier__LUG0419-768x1047Handschoenen vormen een essentieel onderdeel van de uitrusting van zowat elke wintersporter. Niet alleen om je handen te beschermen tegen de kou, maar ook tegen de scherpe randen van je ski’s of snowboard, of tegen sneeuw en ijs. Je neemt dan ook best de moeite en tijd om een geschikte handschoen te kopen.

Het begint al bij de keuze tussen een gewone handschoen of wanten. Een want is veel warmer dan een handschoen met aparte vingers, maar een want biedt ook wel wat nadelen. Je hebt er een veel minder goede grip mee op je skistokken, en ze zijn niet zo handig om bijvoorbeeld je schoenen vast te maken of iets uit een jaszak te nemen. Tenzij je heel snel koud hebt aan je handen of in extreme koude terecht komt, neem je dan ook beter goede gewone handschoenen. Voor kinderen tot acht of tien jaar zijn wanten echter toch te verkiezen, want zij hebben het normaal vlugger koud, zeker als ze nog leren skiën.

De laatste jaren zijn er wel tussenoplossingen: veel merken hebben nu een combinatie van dunne handschoenen in fleecestof en wanten om daar over aan te doen. Omdat de buitenwant dunner is en je binnenin een gewone handschoen aan hebt, krijg je toch een beter gevoel op je stokken. En als je bijvoorbeeld je schoenen moet vastmaken of iets uit een jaszak nemen, kan je de fleecehandschoenen aanhouden. Dit soort oplossing is misschien niet zo warm als dikke wanten, maar het is toch een mooi compromis.

We hebben enkele handschoenen uitgetest die mooi het brede scala aan mogelijkheden illustreren.

 

Handschoen voor warme omstandigheden

Reusch Svalbard

 

Reusch Svalbard 1Tijdens het toeren of andere intensieve activiteiten, of gewoon in het voorjaar, heb je geen al te dikke handschoenen nodig. Zolang ze je handen maar beschermen tegen de sneeuw en lichte koude, is het al genoeg. Een dunne handschoen uit bijvoorbeeld softshell volstaat dan al.

Reusch Svalbard 2De Svalbard van Reusch is op zich een redelijk warme maar heel goed ademende handschoen. Langs de binnenkant biedt ze een goede grip, en langs buiten zit er een zachte fleece op. Wordt het dan onverwacht toch kouder, dan kan je uit een zakje echter een winddichte extra handschoen halen. Deze gaat over alle vingers en een deel van de handpalm. Er zit nog een dunne voering in dat hoesje ook, zodat je bijna een redelijk warme want krijgt als geheel.

Een erg veelzijdige handschoen dus die niet voor niets een Ispo Award kreeg.

www.reusch.com

 

Voor gemiddelde activiteit

Zanier LASERZ.TW

 

Zanier Laserz TWIs het niet enorm koud en/of wil je je handen goed kunnen gebruiken, dan is de Laserz.tw van Zanier een heel prettige handschoen. De buitenkant bestaat uit neopreen. Dat is niet erg waterdicht, maar isoleert redelijk goed en is slijtvast. Het rekt ook in de vier richtingen, zodat het je bewegingen niet belemmert. Aan de binnenkant is er hoogwaardig geitenleer gebruikt. Het zachte en soepele leer zorgt niet alleen voor een heel aangenaam en natuurlijk gevoel, maar biedt ook een goede grip. Om het wat oneerbiedig te zeggen, doen deze handschoenen aan de betere werkhandschoenen uit leer denken. Niet toevallig worden ze bijvoorbeeld door de Oostenrijkse bergredding gebruikt.

Als isolatiemateriaal gebruikt Zanier Tiroolse wol. Dit zorgt voor een erg aangenaam klimaat. Alleen als je handen nat zijn, is de wol een beetje vervelend omdat die minder snel droogt.

Alles bij elkaar dus een zalige handschoen voor wie bij niet al te koud weer een natuurlijk gevoel wil hebben en een goede grip.

www.zanier.com

 

Handschoenen voor een pro

Black Diamond Pro Spark

 

Black Diamond Pro SparkBlack Diamond is een naam als een klok in de klimwereld, maar heeft ook voor wintersporters een mooi aanbod. Onder meer op het vlak van handschoenen hebben ze een heel hoogstaand assortiment. De Pro Spark is daar een mooi voorbeeld van.

Het Amerikaanse merk duidt aan dat je deze handschoen voor zowel werk als skiën kan gebruiken. Het is dan ook een populair model bij bergredders en anderen die in de sneeuw werken. Uiteraard is het dan ook bij uitstek geschikt voor skiërs die graag erg goed materiaal hebben.

De Pro versie heeft een Gore-Tex laminaat ingewerkt, wat ze meteen waterdicht en toch goed ademend maakt. Een mix van zachte fleece en PrimaLoft Gold maakt dat de voering niet alleen aangenaam aanvoelt, maar ondanks een geringe dikte toch erg goed isoleert.

De buitenkant is geheel van geitenleer. Op de rug van de hand is dat wat extra verstevigd, maar aan de vingers en de binnenkant is het heel soepel zodat je makkelijk dingen kan vastnemen en ook een goede grip hebt.

Met een velcrosluiting kan je de handschoen stevig rond je pols sluiten.

www.blackdiamond.com

 

Klassieke want

Zanier Glockner TW

 

Zanier Glockner TWEen want blijft de beste optie als je in echt koude omstandigheden je handen toch warm wilt houden of als je makkelijk koude handen hebt. Er is immers minder verlies langs de individuele vingers, en binnenin houden je vingers elkaar ook warm. Nadeel aan een wand is dat het minder handig is om dingen vast te nemen, laat staan handelingen uit te voeren waar je je vingers voor nodig hebt. Een onderhandschoentje kan dan handig zijn, én voor nog meer warmte zorgen.

De Glockner TW van Zanier is in grote mate dan ook de warmere versie van de Laserz TW. Aan de bovenkant is er neopreen dat in vier richtingen rekt. De tip en de binnenkant is gemaakt van zacht geitenleer. Hierdoor kan je je hand toch nog vrij makkelijk plooien je skistok of iets anders vast te nemen.

De isolatie is van Tiroolse wol, wat ook hier voor een aangenaam klimaat en goede isolatie zorgt. Deze want is nog niet enorm dik, dus niet geschikt voor extreme koude.

www.zanier.com

 

Extra warm dankzij verwarming

Alpenheat AG5

 

Alpenheat AG5Als een want nog niet genoeg isolatie biedt, kan je twee dingen doen: er nog een onderhandschoen onder aan doen, of er elektrische verwarming bij voegen. Dat heeft Alpenheat met zijn AG5 gedaan. Op zich is dit een vrij klassieke want. Ze valt vrij ruim uit, heeft Thinsulate als isolatiemateriaal, en aan de palm is er leer voor de stevigheid. Een Dintex membraam moet voor de water- en winddichtheid zorgen. Met een velcro- en spanriempje kan je ze extra goed doen aansluiten.

In de want zit echter ook een systeem met verwarming op een batterij ingewerkt. Dit kan je op drie standen zetten. Naargelang de stand krijg je meer of minder verwarming, en gaat de batterij ook respectievelijk 8, 4,5 of 1,5 uur mee. De hoogste stand heb je eigenlijk alleen maar nodig in het begin of bij extreme koude. Na een tijdje kan je gerust op een van de lagere standen overschakelen.

De combinatie van een want en de elektrische verwarming maakt dit waarschijnlijk tot een van de warmere skihandschoenen die op de markt zijn.

www.alpenheat.com