Groot groter grootst – duffel bag op wielen

Voor elk soort trip heb je idealiter een aangepast middel om je spullen mee te nemen. Voor trips waar je véél  en niet al te lichte spullen moet meenemen, je al eens een eind te voet moet verplaatsen én de omstandigheden wat nat of ruw kunnen zijn, is een stevige duffel bag op wielen wat ons betreft ideaal. De Transporter van Osprey is ondertussen een klassieker in het genre. De Rolling Transporter is daar de versie met wielen van die net een update kreeg.

We zijn zeker ook fan van de klassieke duffel bags, waar je makkelijk veel in kwijt kan, die makkelijk vast te pakken zijn en vooral tegen een stootje kunnen. Maar als je veel en ook wat zwaardere dingen zoals skischoenen, kampeerspullen en dergelijke moet meezeulen, dan zijn wieltjes onder zo’n duffel bag toch echt wel welkom. Enter de Rolling Transporter reeks van Osprey. De Amerikaanse marktleider op het vlak van rugzakken mag dan vooral bekend staan om zijn lichte modellen, de Rolling Transporter daagt deze reputatie toch wat uit.

Dat is ook normaal, want deze duffel bags op wielen zijn heel robuust gebouwd. Zo zijn ze uit een ‘onverwoestbaar’ materiaal gemaakt, dat vrij dik en vooral waterdicht is. De tassen hebben ook een stevig frame, met onderaan een groot stuk plastiek om alles wat extra stevigheid te geven en als steun om de Transporter rechtop te kunnen laten staan. De uitschuifbare hendel om de tas mee vooruit te trekken is ook stevig genoeg. Als we er nog eens over nadenken, is zelfs de grootste versie, waar 120 liter in kan, met 3,9 kilo eigenlijk toch nog niet zo zwaar.

Dit is immers een gigantisch grote duffel bag, van 97 cm hoog, 57 breed en 38 diep. Om een idee te geven: tijdens een weekendje weg kregen we er makkelijk een dubbel donsdeken in, plus onze gewone, zij het beperkte spullen die we verder nog nodig hadden. Maar uiteraard koop je dit monster niet om je donsdeken mee te nemen. Als je niet te veel van garderobe wilt wisselen, krijg je hier met gemak zowat alles in wat je op een skitrip van een week moet mee hebben – behalve de ski’s of snowboard zelf: een paar skischoenen verdwijnt hier makkelijk in, alsook je skipak, handschoenen, helm, en je gewone kleren. Bijzonder handig als je vliegt of nog bussen of treinen moet nemen.

In zo’n volume zou je makkelijk het overzicht kwijt raken. Osprey heeft er voor gekozen om geen onderverdelingen aan te brengen. In de flap zitten er aan de binnenkant wel twee grote vakken uit gaas met een rits, en aan de bovenkant zit er langs buiten ook een aparte zak met rits. Maar voor de rest is het één grote ruimte aan de binnenkant. Er zijn wel compressieriemen om een en ander toch op z’n plaats te kunnen houden, maar dat is het dan. Gelukkig is de flap heel groot, zodat je onmiddellijk een zicht krijgt op de hele tas en toch relatief snel aan je spullen kan.

Nadeel van zo’n grote tas is natuurlijk dat ze best zwaar kan worden als ze helemaal vol zit. Dankzij de stevige wielen en hendel is dat echter niet echt een probleem, al blijft het wel opletten als ze echt zwaar geladen is. Met de grote wielen kan je zelfs over ruwer terrein de Rolling Transporter nog makkelijk voorttrekken, en zelfs op of af trappen is niet echt een probleem. Moet je de tas toch ergens op- of af tillen, of met twee dragen, dan zijn er aan elke kant grote handvaten om de tas mee vast te nemen.

Om de flap extra goed vast te houden, is er niet alleen de stevige rits, maar zijn er ook twee bandjes met een snelsluiting. Deze maken het voor dieven ook net iets moeilijker om snel in je spullen te kunnen zitten. Je kan trouwens makkelijk je tas beveiligen door de twee clipsen van de rits met een slotje vast te maken. Het enige jammere vinden we misschien dat er ook aan de buitenkant geen compressieriemen zijn. Zeker bij de grootste versie van de Rolling Transporter 120 zou dat eigenlijk geen overbodige luxe zijn. Maar omdat het in se een duffel bag is, geeft zelfs deze grote jongen nog genoeg mee als je hem ergens in moet proppen.

De 120 liter versie is er geen die je voor elke trip nodig hebt, en daarom is het goed om weten dat er ook nog versies van 40, 60 en 90 liter zijn. Met de update van de Rolling Transporter serie heeft Osprey wel voor iets soberder kleuren gekozen: zwart en donkergrijs voor de grootste versie, en de kleinere versies zijn ook in donkergroen verkrijgbaar.

De aanbevolen prijs is wel een stevige 280 euro, maar dit is een bagagetas waar je jaren plezier aan gaat beleven.