Greenways in fietsregio Valencia

Het fietstoerisme in de Spaanse regio Valencia is de laatste jaren aan een ongelooflijke opmars bezig. Honderden kilometers fietspaden zijn er bijgekomen. De beleidsmakers van het stadje Alcoy hebben de greenways wel heel letterlijk genomen door die paden groen te schilderen. Valencia zelf is ook een echte fietsstad. En dat geldt zelfs voor Benidorm. Vijf jaar geleden was in deze populaire kustplaats bij wijze van spreken nog geen meter fietspad te vinden, nu staat de teller op 170 km met bovendien in de onmiddellijke omgeving het natuurpark Puig Campana met talloze fiets- en mountainbikeroutes.

 

 

Spoortunnels zonder sporen

Buiten Alcoy beleven we een bijzondere fietservaring. Het aangename stadje bereik je na anderhalf uur autorijden vanuit Valencia of 40 minuten vanuit Alicante. Ooit een bloeiend centrum van de textielindustrie, maar wel behorend tot het vijandelijke kamp van Generaal Franco tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Gevolg was dat hij de fabrieken letterlijk liet plat bombarderen, terwijl tientallen kilometers spoortunnels door de bergen net klaar waren om de gefabriceerde kleding naar de haven van Alicante te vervoeren. De tunnels zijn gebleven, maar de rails is nooit aangelegd. Deze lange spoorweg zonder spoor, met buiten de tunnels ook prachtige vergezichten, is nu een ideaal fiets- en wandelpad geworden.

Gratis Nederlandstalige routes

Tijdens deze fietstocht krijgen we gezelschap van Xavi Perez van Spainriders. Op hun website staan in totaal 5800 km aan fietsroutes in de provincie Alicante. Je kan ze gratis downloaden op je Smart- of iPhone en je hoeft er niet eens Spaans voor te kennen, want deze website kent ook een keurig vertaalde Nederlandse versie. Het verdienmodel van Spainriders zit in de verhuur van fietsen en mountainbikes en in het reserveren van fietsvriendelijke accommodaties langs de routes. ‘De zaken gaan goed’, lacht Xavi, ‘boekingen uit vooral Scandinavië, Benelux, Engeland en Zwitserland gaan de laatste 2-3 jaar steil omhoog’. Hij noemt vervolgens een aantal namen van natuurparken op, waarvan ik nooit heb gehoord, maar ik geloof hem op zijn woord dat je daar fantastisch kunt fietsen. De route die wij volgen, The Vitues Oliva, is in elk geval mooi. Wat wel bijdraagt tot ons genot, eerlijk is eerlijk, dat wij deze route afleggen met e-mountainbikes uit de winkel van Xavi. Aanvankelijk vond ik de combinatie ‘e’ en ‘mountainbike’ wel iets tegenstrijdig hebben, maar het is mij wel goed bevallen.

Uitkijken voor stieren

Onze fietsontdekking van de provincie Valencia begint trouwens bij het stadje Segorbe met nog een zichtbare moslimgeschiedenis, waaronder een flink stuk ommuring uit de 11e eeuw. Segorbe, 56 km van Valencia, is zo Spaans dat alle brochures van de toeristische dienst alleen in het Spaans worden uitgegeven. Dat heeft ook zo zijn voordelen, want zelfs bij het grote jaarlijkse evenement de Entrada, tijdens de tweede week van september, kom je er nauwelijks buitenlanders tegen. Van maandag tot zondag, telkens om 14 uur rennen dan 7 stieren, voorafgegaan door 13 ruiters door de straten. Ik heb er spijtig genoeg alleen een filmpje van gezien in het museum. Het deed mij denken aan een bergetappe van de Tour de France. Ook nu zie ik een massa volk, 40 duizend mensen wordt mij verteld, die uiteen moeten wijken. Niet voor renners deze keer, maar voor de aanstormende paarden en stieren. Toch schijnen er zelden ongelukken te gebeuren.

Tapas tapas

De Entrada bestaat al sinds de 16e eeuw. Het meest bekende evenement met rennende stieren door de straten is natuurlijk in Pamplona. TV-zenders in de hele wereld besteden daar wel aandacht aan, maar wordt mij in Segorbe verzekerd ‘onze stieren blijven leven. Die van Pamplona niet’. Als restauranttip noem ik graag Tasca El Palen. Voor liefhebbers van de lokale sfeer. Aan de straatkant zie je nauwelijks dat het een restaurant is. Een deur in een muur, een trap naar beneden. Als ik alleen was zou ik er nooit naar binnen gaan. Ik volg met blind vertrouwen onze gids. De inrichting is verrassend. Er valt wat te zien. Heerlijk gegeten ook. Enkel tapas met als afsluiter de lokale alcoholische koffie Carajillo Quemado.

Traveller’s Café Torres Torres

Wij gaan fietsen met Mediterranean Bike Tours. Deze fietsorganisator van één- en meerdaagse reizen bestaat nog maar sinds 2018 en wordt gerund door een groepje enthousiaste fietsers. Hun kantoor in Torres Torres functioneert tegelijkertijd als Traveler’s Café. Medewerkers Maria Munuela en Santi nemen ons mee over de Greenway Ojos Negros. Een route met een totale lengte van ongeveer 200 km. Wij fietsen daar maar een stukje van. Ojos Negros is op zich wel een grappige naam voor een greenway omdat het Zwart Oog betekent.

Zure fruitboeren

De naam van de route verwijst naar de toenmalige steenkoolwinning in dit gebied. Een prachtige route door de natuur met daarin opgenomen ook enkele bezienswaardige plaatsjes, zoals Jérica en Navajas, waar het de moeite waard is om even de benen te strekken. Je krijgt er ook gemakkelijk contact met autochtonen. Tenminste als je Spaans spreekt. In ons geval is Maria Manuela zo vriendelijk als vertaalster op te treden. Navajas, vertelt zij, is een geliefde plek voor rijke inwoners uit Valencia, dat hier 45 minuten rijden met de auto vandaan ligt. Zij hebben in Navajas vaak een tweede huis, waar zij zomers verblijven omdat het gemiddeld 6 graden koeler is dan in Valencia. Onderweg passeren we veel plantages met olijf-, mandarijn- en sinaasappelbomen. Omdat de boeren genoeg hebben van de vrije pluk door toeristen, schijnen zij de meest zure soorten van mandarijnen en sinaasappels aan de buitenkant van de plantages te planten. Of het waar is heb ik niet gecontroleerd.

Valencia bruisend en relaxed

Valencia is een geweldige stad. Op elk vlak. Ook voor fietsers. De massa gaat nog steeds naar Barcelona toe, maar de getrainde citytrippers trekken de laatste jaren meer en meer naar Valencia. Zij vallen voor deze bruisende stad, die tegelijk ook heel relaxed is. De oude binnenstad wemelt van de historische gebouwen, gezellige pleintjes en winkelstraten. Sfeervolle plekken om wat te eten of te drinken zijn er in overvloed. Visliefhebbers komen hier absoluut aan hun trekken. En de 34 musea openen hun deuren graag voor de cultuurminnaars. Wij zijn er deze keer maar een dag geweest, dus veel hebben we niet kunnen doen, maar je voelt dat het een verplichting aan jezelf is om zeker terug te keren.

Van blauw naar groen

Ruim 60 jaar geleden heeft een ramp Valencia trouwens positief veranderd. Als je naar de plattegrond kijkt, zie je nog precies hoe de machtige rivier Rio Turia door de stad kronkelde. Alleen is die brede rivierbedding niet blauw meer, maar groen. Het gevolg van een rampzalige overstroming in 1957, veroorzaakt door overvloedige regenval. Om herhaling te voorkomen is de rivier toen omgeleid buiten de stad en de rivierbedding verandert in een kilometers lang gerekt park, waar nu volop wordt gefietst, gewandeld en gejogd.

Grootste aquarium

Een zeer modern gebouwd museumcomplex, waaronder het grootste aquarium van Europa, heeft ook een plaatsje gevonden in deze rivierbedding. Het is er echt heerlijk vertoeven in deze stadslong. Wij ontdekken het park en het groene buitengebied van Valencia op de fiets met Valencia Adventures. Eerlijk gezegd viel mij dat buitengebied wel een beetje tegen. Van een fietsroute is niet echt sprake, laat staan bewegwijzering. Ook onze gids geeft toe dat geen toerist hier zonder begeleiding gaat fietsen. We zien wel enkele lokale mountainbikers die aan het trainen zijn. Ik was met mijn fiets liever wat langer in de stad gebleven. Het is een fietsvriendelijke stad met een bewust overheidsbeleid om het fietsen te promoten. Organisaties, zoals Valencia Adventures, bieden in de voor- en namiddag uitstappen aan om de stad met de fiets te leren kennen.

Life muziek Benidorm

Benidorm is onze vierde en laatste bestemming. Het weer is nog redelijk. Zeker om te fietsen. Het is niet te warm. We fietsen dan ook niet in juli of augustus, maar eind november. Terwijl wij een zonnebril op hebben is het in België op dat moment ijzig koud en hevig aan het regenen. Dat is meteen de reden waarom Benidorm in deze tijd van het jaar een gepensioneerdenoord is. Wie er voor het eerst komt, weet niet wat hij ziet. Torenhoge appartementsgebouwen. Na Madrid en Barcelona is het de meest bezochte toeristenplaats van Spanje. Een 8 km lang zandstrand, een gezellige boulevard met volgens mij honderden horecagelegenheden en in de zijstraten ontelbare winkels. In een aantal cafés treden, ook overdag, zangers en bands op met populaire muziek uit de tijd dat de gasten nog droomden over hun toekomst. Ik hoor hen nu vooral zeggen: ‘Vandaag is belangrijk’. En gelijk hebben ze. Na een zigzaggend fietsritje over de drukke boulevard zoeken wij de ruige mountainbikepaden op van het natuurpark Puig Campana. Het contrast kan niet groter zijn.

Voor meer info:

www.tourspain.es // www.comunitatvalencia.com // www.mediterraneanbiketours.com // www.spainrider.com // www.benidorm.org