Goed gepakt en gezakt op de fiets met Thule

100005_large-adventure-touring-pannier_100060_abc_sized_450x300Thule & fietsen roept bij de meeste mensen waarschijnlijk de associatie met fietsenrekken op. Maar het Zweedse bedrijf bouwt ook gestaag een collectie fietstassen uit. Dat gaat van de kleine Pack ”n Pedal Trunk Bag waar 11 liter in kan, tot de Large Adventure Touring Pannier waar plaats is voor maar liefst 26 liter bagage. Wat deze tassen gemeen hebben, is de degelijkheid en de zorg voor detail die we gewoon zijn van de andere producten van het merk.

We gingen een tijdje op pad met de Large Adventure Touring Pannier en de Commuter Pannier. Wat deze, en de andere grote tassen, gemeen hebben, is een ingenieus systeem om ze vast te maken aan een bagagedrager. Het systeem zit verborgen achter een alu plaatje, dat je moet wegklikken. Dan komt er een mechanisme vrij met twee klemmetjes. Door aan een touwtje te trekken, doe je deze draaien zodat je ze over je bagagedrager kan schuiven. Al je dan het hendeltje loslaat, draaien ze weer en klemmen ze zich vast. We hebben het systeem op verschillende bagagedragers geprobeerd, en de tassen bleven telkens erg stabiel hangen.

Losmaken doe je door opnieuw aan het touwtje te trekken. Erg handig is dat je het bevestigingssysteem weer kan doen verdwijnen door de aluminium plaat er over te kantelen. Zo blijft de zijkant glad, en kan je de tas comfortabel dragen met de bijgeleverde schouderriem. Om de tas onderaan goed aan de bagagedrager te bevestigen, zijn er magneetjes die je aan je bagagedrager bevestigt. In de tas zit ook een magneetje ingewerkt. Door het magneetje op de bagagedrager goed te positioneren, ”kleven” de twee aan elkaar vast en blijft de tas ook onderaan goed op zijn plaats. Nog een handig kenmerk aan de grotere tassen is dat er aan de zijkant langs buiten een doorschijnend vakje is waar je een (achter)licht in kan steken. Thule noemt de tassen zelf waterbestendig, dus als je bij hevige regen alles droog wilt houden, voorzie je best nog extra bescherming.

Large Adventure Touring Pannier

thule-pack-n-pedal-adventure-largeIn de Large Adventure Touring Pannier past zoals gezegd 26 liter. Het is dus een vrij grote tas. Alleen al daarom weegt ze op zich al flink wat, maar in vergelijking met andere tassen van gelijke grootte zijn die van Thule toch ook wel op zich al aan de zware kant. Dat zal deels wel door het draagsysteem komen, maar zeker ook door de robuuste constructie en een paar andere voorzieningen. Zo heeft deze grote tas een goed rolsysteem om ze (bijna) waterdicht af te sluiten. Alleen als de tas niet helemaal volgeladen is, moet je goed uitkijken dat het systeem wel goed afsluit. Daarnaast zijn er aan de zijkant compressieriemen om alles stevig aan te drukken zodat je bagage onderweg niet beweegt. Aan de binnenkant is dit een vrij basic tas, zodat het volledige volume beschikbaar is voor bagage.

Commuter Pannier

Thule Commuter PannierDe Commuter Pannier is bedoeld voor pendelaars die flink wat spullen mee op de fiets willen nemen. Zeker bij deze tas is het draagsysteem enorm handig: als je de tas mee op de trein moet nemen, of gewoon nog even mee naar binnen op kantoor of je plaats van afspraak, is het makkelijk en visueel niet storend om het draagsysteem weg te kunnen bergen. Dankzij de handgreep en de afneembare riem kan je de tas ook comfortabel dragen. De tas biedt 18 liter volume, en is dus best aan de grote kant. Langs binnen is er een laptophoes. Hier past een model tot 15 inch vrij makkelijk in. Hoewel we er niet meteen een probleem mee zijn tegengekomen, hadden we toch graag wat meer beschermingsmateriaal rond de hoes gezien, vooral om de laptop tegen schokken onderweg te beschermen. Voor de rest is de tas langs de binnenkant kaal. Zeker voor het bedoelde gebruik was het handiger geweest mochten er nog wat extra vakken zijn om bijvoorbeeld papieren en andere kleinere spullen ordelijk op te kunnen bergen. Alleen langs de buitenkant is er bij de sluiting een klein zakje, maar dat is dan eigenlijk weer wat onhandig geplaatst.

Het sluitsysteem is efficiënt maar zeker in het begin een beetje complex. Je moet de sluiting voor een stukje oprollen, en dan een riempje over een metalen sluiting schuiven. Ook bij deze tas zegt Thule dat ze waterbestendig is: ze draagt de IPX5 norm. Dat betekent dat ze wel tegen een kleine regenbui kan, maar dat je er niet al te lang in zware regen mee moet fietsen. Voor een tas waar je waardevolle spullen als een laptop of tablet in meeneemt, hadden we toch graag een wat hogere bescherming gehad.

Tour Rack

Thule Tour RackDe Thule tassen kan je op de meeste gewone bagagedragers bevestigen. Heb je echter geen bagagedrager op je fiets, en kan er geen vaste drager aan bevestigd worden, dan heeft Thule met de Tour Rack een interessant alternatief. Thule heeft dit systeem zelf overgekocht van een Nieuw-Zeelands bedrijf, dat het systeem een paar jaar geleden op de markt had gebracht. Je kan deze bagagedrager op bijna alle fietsen en frames bevestigen. Zowel achter- als vooraan, waardoor het ook interessant is om een ”gewone” fiets tot trekkingfiets om te vormen zodat je veel bagage kan meenemen.

We bevestigden het zelf op de vrij grote voorvork van een Koga trekkingfiets, waar al uitsparingen op zitten om een vast bagagerek op te vijzen. Dus zelfs met deze ”moeilijke” voorvork lukt het vrij goed om het Rack te bevestigen. Je maakt dit rek met riempjes vast aan het frame. Dat lijkt niet erg betrouwbaar, maar je kan de riempjes erg goed aanspannen met een bijgeleverde sleutel. Er zijn accessoires bij om het rek min of meer horizontaal te kunnen bevestigen om voor- of achtervorken die minder of meer schuin staan. De eerste keer is het een beetje zoeken, maar eens je doorhebt hoe het systeem werkt, kan je het redelijk snel opnieuw monteren. Ook demontage gaat vrij makkelijk, zodat je het eventueel op verschillende fietsen kan gebruiken.