Getest: de SCOTT Supertrac RC trailschoen

SCOTT Supertrac RC - Christoph Vandewiele

Afgelopen zomer werden de OutDoor Industry Awards uitgereikt. Je kan ze makkelijkheidshalve de Oscars van outdoormateriaal noemen. Ook een trailschoen viel in de prijzen: de SCOTT Supertrac RC. De jury loofde vooral het innovatieve aspect van het radiale grippatroon in combinatie met de eRide-geometrie…

Klinkt mooi, maar wat wil dat dan zeggen??

De afgelopen 2 maanden heb ik (Christoph Vandewiele  #UltraTrailRunner) op vraag van Runners’Lab de SCOTT Supertrac RC getest. Zowel in en rond het Antwerpse Rivierenhof, op de Kalmthoutse Heide, als in de Ardennen. In de velden en in de bossen. In de modder, op grind en in de sneeuw. Ja, zelfs op ijs… En aangezien ik deze zomer in Chamonix de UTMB loop, leken mijn wintertrainingen mij een ideale gelegenheid om eens wat nieuw materiaal te testen ter voorbereiding van die wedstrijd.

IMG_4256

IMG_4608

De Suptertrac RC, die onmiddellijk opvalt door zijn fluo geel – zwarte combinatie, is een technische bergraceschoen: een lichte trailer met ruwe maar zachte banden.

Aan de onderkant valt er onmiddellijk iets op: de invoering van een unieke zool met multi-directionele tractie moet je vertrouwen geven wanneer de trails bochten maken. Je hebt het gevoel dat deze zool jou extra grip zal geven, zowel dankzij het diepe, ruwe profiel als dankzij de concentrische cirkels die vertrekken vanuit de bal van de voet.

FullSizeRender (3)

FullSizeRender (5)

Het grove maar zachte profiel doet wat het moet doen: zorgen dat je voldoende grip hebt op ruw terrein. Grind en natte leisteen op en rond de ExtraTrails van Stoumont of Spa hoeven geen stress te veroorzaken: de zachte rubber grijpt zich vast aan de ondergrond. Maar zoals alles heeft dit voordeel ook wel een nadeel: op asfalt slijt dit rubber natuurlijk heel snel. Wat ook logisch is, want dit is geen “all-rounder” die een beetje goed is voor elk terrein, maar eigenlijk nergens uitblinkt. Nee, dit is een schoentje speciaal voor de trailrunner die geniet van het ruwere terrein!

De bovenkant is voor dit lichtgewicht simpel en eenvoudig gehouden, maar sta mij toch toe om te wijzen op “de bumper” vooraan. Je tenen worden iets beter beschermd dan in een klassieke schoen en tijdens het testen bleek al snel dat ik mijn sokken toch makkelijk 30min langer droog kon houden dan mijn loopmaatjes als we door plassen, modder of sneeuw aan het huppelen waren. Het rubber vooraan zorgt voor voldoende afscherming zonder mijn tenen te oververhitten.

FullSizeRender (6)

FullSizeRender (2)

Rond mijn voeten zaten deze schoentjes heel aangenaam: strak aan de hiel en ruim genoeg aan de tenen. Ruimer dan de klassieke Salomon Speedcross, maar wel meer aansluitend dan bijvoorbeeld een Altra of Inov-8. Zou ik ze durven toevoegen aan mijn race-kit voor de Alpen deze zomer? Zeker! Deze schoenen zijn duidelijk gemaakt voor de bergen.

  • Christoph Vandewiele