Functionele fietsjas waar je mee gezien mag worden

Wil je een fietsjas die je droog & warm houdt, maar waar je toch ook mee kan rondlopen zonder er al te sportief uit te zien? Dan is de Cyclist padded Parka van Vaude een heel goede keuze. In voor- en najaar, maar ook in de winter is dit een jas die heel handig is voor dagelijks fietsverkeer maar ook voor fietstochtjes.

Het is niet altijd eenvoudig om een jas te hebben waar je zowel mee kan fietsen als rondwandelen in de stad of waar je bij zakelijke relaties kan aankomen. Op het eerste zicht ziet de Cyclist padded Parka er uit als een sportieve stadsjas. Hij is een stuk langer dan een normale jas, wat nog extra de indruk geeft dat het een geklede jas is. Wij hebben de zwarte versie getest, en die lijkt zeker op een gewone regenjas.

Tot op zekere hoogte is de padded Parka dat ook. Maar onder meer aan de reflecterende strepen op de achterkant en op de mouwen merk je dat er meer in zit. De kap kan je met een velcro ook instellen, en het einde van de mouwen is langs de bovenkant net iets langer. Achteraan is er ook een split zodat de jas over het zadel kan hangen, en de rits heeft een tweezijdige sluiting zodat je ze ook onderaan kan openen.

De jas is dankzij het Ceplex Active-membraan water- en winddicht. Dat is best prettig in de winter of bij guur weer. We hebben er toch in stevige regenbuien mee gefietst zonder nat te worden. De jas heeft een voering van Primaloft Black Eco materiaal. Deze voering is helemaal niet zo dik, maar houdt je toch goed warm. Zelfs bij koudere temperaturen heb je meteen een behaaglijk gevoel. De combinatie tussen die PrimaLoft en het membraan maakt wel dat de jas niet meer zo fantastisch ventileert. Als je iets sportiever aan het fietsen bent, of een stuk bergop zoals we ook hebben gedaan, krijg je het dan ook al snel erg warm. Je kan de jas dan uiteraard boven- of onderaan openritsen om te verluchten, maar echt afdoend is dat toch niet. Het was bijvoorbeeld ook wel handig geweest mochten er velcrosluitingen aan het uiteinde van de mouwen zijn geweest, zodat je hier ook een beetje de ventilatie mee kan regelen. Nu zijn er wel rekkers die de manchetten vrij goed afsluiten, maar bij echt koud weer kan het wel handig zijn om dat nog wat meer zelf te kunnen doen.

Bovenaan heeft de jas een rits en kraag die vrij hoog komen, dus hier kan je wel kiezen of je alles ‘op slot’ doet, dan wel om om het wat meer open te laten staan. Behalve met de rits, kan je de jas ook nog extra afsluiten dankzij een flap met drukknopen die over die rits gaat.

De kap is niet al te ruim, wat op zich goed is om ze op z’n plaats te kunnen houden tijdens het fietsen. Zoals bij bijna alle kappen, moet je ze tijdens het fietsen niet te ver naar voor laten komen want anders zie je niet veel naar opzij.

Als je deze jas vooral gebruikt waar hij initieel voor bedoeld is – dagelijks fietsverkeer – dan doet hij perfect wat hij moet doen. We hebben hem ook in andere omstandigheden gebruikt, en daar hangt het een beetje van af wat de weersomstandigheden zijn of hij het nog zo goed doet. Bij niet enorm koude temperaturen vonden we hem bijvoorbeeld op onze speed pedelec ook erg goed. Hij blokt de wind en koude ook bij hogere snelheden erg goed af. Tijdens kleinere ritjes in de Ardennen om naar de bakker te rijden, was hij naar het beneden reden om dezelfde redenen heel praktisch, maar zodra je er even mee bergop rijdt, merk je wel dat de voering en het beperkt ademend vermogen er al snel voor zorgen dat je oververhit geraakt. Om tijdens gure omstandigheden gewoon in de stad rond te lopen, is hij dan weeral ook prima geschikt.