Fritschi Vipec 12 : compromis tussen lichtgewicht en comfort

vipec-blackLange tijd stonden de twee belangrijkste fabrikanten van toerskibindingen, Dynafit en Fritschi, ook voor twee heel verschillende soorten bindingen: de eerste met pinnetjes om de schoen vooraan vast te houden, en de tweede met een binding die heel erg lijkt op een klassieke skibinding. Allebei hebben ze voor- en nadelen: het systeem met pinnetjes is enorm licht, maar ook wel wat fragiel en biedt niet de robuustheid van een alpine binding. Het tweede systeem is in wezen even comfortabel en veilig als een alpine binding, maar een pak zwaarder. Omdat het systeem met pinnetjes erg populair is, heeft Fritschi een binding op de markt gebracht die de voordelen van de twee types probeert te verzoenen.

De Vipec 12 is zeker een pak lichter dan andere Fritischi bindingen, maar Dynafit heeft modellen die nog veel minder wegen. Toch zullen alleen echte grammenneukers dat erg vinden. De Vipec 12 blijft erg licht, en de extra’s maken nog meer goed. De belangrijkste extra tegenover andere pinbindingen is wellicht dat de Vipec 12 vooraan een beveiligingsmechanisme heeft, waardoor net zoals bij alpine bindingen de schoen vooraan zijdelings uit de binding kan schieten bij een val. Een erg handige extra is dat je de Vipec van stap- naar skistand kan omzetten – en omgekeerd – zonder uit de binding te moeten stappen. De derde grootste plus aan deze binding is zeker dat deze binding hetzelfde gevoel geeft als een gewone alpine binding, iets wat de lichtere Dynafit modellen zeker niet kunnen. Ook op de piste tegen hogere snelheid voel je je met de Vipec 12 dus nog veilig.

Naast al dat moois zijn er ook wel enkele kinderziektes. Zo vergt het flink wat oefening om de tip van de schoen juist te positioneren om de pinnen er in te laten schieten. Zeker in moeilijker terrein met sneeuw onder de schoenen is dat een uitdaging. In de achterbinding kan zich dan weer wat sneeuw of ijs ophopen, waardoor ze soms niet makkelijk sluit. Daarnaast zijn er nog enkele kleinere technische aspecten, die het erg belangrijk maken dat je de binding door een echte vakman laat monteren. In seizoen 14-15 zijn er enkele verbeteringen aangebracht, vooral aan het voorste deel. De pinnetjes passen nu standaard op meer skischoenen.