Freeriden in het pak van Jon Olsson

Het is in de skiwereld maar weinigen gegund om zelf een kledinglijn te mogen hebben. De Zweedse freerider Jon Olsson is er daar een van. Sinds een paar jaar wordt hij door Odlo gesponsord, en mag hij het merk ook helpen om een lijn skikledij uit te werken die zijn naam draagt. Dit seizoen dragen de jas en broek de naam Sharp X.

Odlo is een naam als een klok op het vlak van functioneel ondergoed. De laatste jaren brengt het ook een beperkte, maar technisch heel degelijke lijn skikledij op de markt. Tegelijk ligt de nadruk ook heel sterk op een origineel design. Niet alle stukken zullen bij iedereen in de smaak vallen, maar je moet het merk zeker nageven dat het origineel en soms gedurfd uit de hoek durft komen.

Odlo Jon Olsson Sharp XBij de Sharp X broek en jas komt die combinatie van een hoge technische standaard en veel aandacht voor design goed samen. Als stof en technisch laminaat gebruikt Odlo geen bekende naam zoals Gore-Tex of Dermizax, maar het is wel een laminaat dat helemaal waterdicht is en toch een goed ademend vermogen heeft. Wat we echter vooral top aan vinden, is dat het materiaal heel soepel is en erg prettig aanvoelt. Zelfs al is de snit erg strak, toch heb je het gevoel er veel bewegingsvrijheid in te hebben. Het design met een kakiprint zal niet iedereen even knap vinden, maar dit is dan ook voor iets jongere mensen bedoeld.

Dat de Sharp X jas mee ontworpen is door een professionele freerider, merk je onder meer aan de lengte. Voor een smalle skijas is hij vrij lang, wat vooral bedoeld is om in heel diepe poedersneeuw de sneeuw niet binnen te krijgen. Binnenin zit er nog een – helaas niet verwijderbare – sneeuwvanger om wat er eventueel toch nog zou binnenkomen tegen te houden. Zelf zijn we in functie van de bewegingsvrijheid niet zo’n heel grote fan van te lange jassen. Bij bijvoorbeeld het klimmen tijdens een toerskitocht kan dat al wel eens hinderen. Maar als je gewoon op of naast de piste skiet, zal je er uiteraard minder last van hebben.

Odlo Jon Olsson Sharp X 2Minder handig vinden we dat er aan de jas niet veel zakken zijn. Aan de buitenkant zijn er twee ruime steekzakken, maar er is maar één borstzakje aan de binnenkant, dat geen rits heeft. Je telefoon of portemonnee veilig wegsteken is daarmee niet zo heel makkelijk. Op de mouw zit wel een zakje voor de skipas. Onder de armen zit een eerder korte verluchtingsrits die een stukje tot aan de borststreek doorloopt. Dat is zeker voldoende voor verluchting. Wie z’n kap over een helm wil kunnen aandoen, zal bedrogen uitkomen want de kap is vrij klein.

Odlo Jon Olsson Sharp X pants 1De broek vinden we eigenlijk technisch gezien beter uitgewerkt dan de jas. Hier heb je bijvoorbeeld ritsen over de hele lengte, die je van boven of van beneden kan open doen. Ook de broek is van erg prettig aanvoelend materiaal gemaakt. Ze valt ook vrij smal uit, maar heeft wel een erg prettige snit die een goede bewegingsvrijheid biedt. In tegenstelling tot de jas,  heeft de broek heel veel zakken: twee steekzakken vooraan, twee achterzakken, en op elke dij nog een ruime zak. Voor een gewone sterveling hadden we liever een zakje extra in de jas gezien, want bijvoorbeeld een smartphone bewaar je daar toch veiliger.

Odlo Jon Olsson Sharp X pants 2De broek heeft geen kaki-print en ziet er wat ons betreft ook iets stijlvoller uit dan de jas. Vooral de paarse ritsen op het donker antraciet van de broek geven een erg knap accent. Hier en daar zit nog wel een stukje kaki verstopt achter de vouw van een zak, wat leuke speelse toetsen zijn.

Zelfs al ben je geen fan van kakiprints, de combinatie jas en broek ziet er erg mooi uit. Dat het geheel ook technisch top is, maakt het eens zo mooi.