Fietsrugzak voor dagtochten van Vango

Vango switchback-25 2Trek je er een dagje op uit met de mountainbike of trekfiets en heb je flink wat mee te nemen, dan is de Switchback 25 van Vango een geschikte rugzak om mee op pad te nemen. Met een volume van 25 liter krijg je er best wat in: regen- of reservekledij, proviand, en zelfs herstelgerief of een extra binnenband. In de rugzak zit al een 2 liter drinkzak, dus als je die helemaal vult zal je onderweg ook geen dorst lijden.

 

 

Vango switchback-25 1

 

25 liter voor een fietsrugzak is al een vrij groot volume, dus het is een goede zaak dat er flink wat onderverdelingen zijn om alles redelijk snel terug te vinden. Dankzij een vrij diepe rits zie je makkelijk wat er in het hoofdcompartiment zit. Ook bij de voorste zak is dat het geval. Hierin zijn er bovendien nog veel onderverdelingen en kleinere zakjes, waarvan twee met een rits. De grootste van deze binnenzakjes is van doorzichtig en versterkt plastic gemaakt, zodat je daar bijvoorbeeld papieren proper en droog kan bewaren. Vooraan bovenaan is er nog een klein zakje met zachte stof langs de binnenkant om een bril of telefoon veilig op te bergen.

Aan de voorkant is er nog een flap waar je een helm in kwijt kan, en aan de zijkanten zijn er steekzakjes. Alles bij elkaar is er dus flink veel opbergruimte, en je kan alles ook netjes geordend wegsteken zodat je het ook snel terugvindt.

 

Vango switchback-25 4

Een potentieel nadeel van zo’n grote rugzak voor op de fiets is dat hij nogal zwaar wordt als je hem helemaal vol steekt. De vrij dun gepolsterde schouderbanden zijn niet echt op een heel zware last voorzien, al rust tijdens het fietsen sowieso een groot deel op je rug. Dat ze zo dun zijn, en grotendeels boven uit doorlopend mesh zijn gemaakt, heeft wel als groot voordeel dat ze heel goed ventileren. De zijkanten van het rugpand bevatten ook een groot stuk gaas met daaronder geperforeerd isolatiemateriaal, zodat er ook hier makkelijk vocht weg kan. In het midden is er een dieperliggende uitsparing zodat er ook langs daar verluchting mogelijk is – al is dat vooral in theorie zo.

Vango switchback-25 drinkzakHet dunne heupbandje zit niet echt in de weg, maar als je het toch niet graag hebt, kan je het ook makkelijk verwijderen. Ook de drinkzak van 2 liter is makkelijk te verwijderen. Hij schuift bovenaan in een klem, zodat je de volledige bovenkant als opening hebt om hem te reinigen of te vullen, wat echt wel handig is.

Vango switchback-25 3

 

Op zich is dit zeker een handige rugzak als je veel mee te nemen hebt, maar er zijn ook enkele kleinere minpunten aan. Zo valt vooral de regenhoes tegen. Deze is wat aan de kleine kant, en vooral de ronde elastiek is te klein. Het kost wat moeite om hem rond de rugzak te krijgen, en dan spant hij zo hard dat je de rugzak niet meer goed kan dragen. Jammer, want met zijn opvallende oranje kleur zou hij op zich wel best handig en veilig zijn. Ander, kleiner, minpuntje is dat het houdertje voor de drinkbuis een iets te zwakke magneet heeft om goed vast te blijven zitten, en dat anderzijds het klemmetje wel heel sterk om de darm heen zit.

Op deze twee puntjes na is dit voor de rest echt wel een handige dragrugzak.