Fietslichtjes zonder batterij

cio lichtEr voor zorgen dat je fietslichten altijd genoeg batterijvermogen hebben, is geen sinecure. Daarom is een fiets met bijvoorbeeld een naafdynamo best wel makkelijk. Heeft je fiets dat niet, dan biedt Reelight al enkele jaren een oplossing. Hun CIO is een compacte oplossing voor wie altijd goed zichtbaar wil zijn.

Reelight heeft verschillende fietslichten die via magneten stroom krijgen. Je moet iets op je vork én op je spaken monteren, en door de beweging wek je stroom op voor je lichten. Hun eerste systemen zijn wel een beetje omslachtig om te monteren, en je er hangt wel flink wat materiaal aan je spaken en vork.

CIO_set_grandeMet de CIO is dat anders. Deze lichtjes zijn lang en smal, maar vallen eigenlijk niet zo hard op. Op de spaken moet je ook maar één klein magneetje monteren. Op deze manier blijft het geheel vrij discreet.

cio-on-bikeEen belangrijk verschil met de grotere lichten van Reelight, is wel dat de CIO lichtjes alleen maar knipperen. Dat doen ze vrij krachtig zodat je in het donker wel opvalt, maar het licht is absoluut niet sterk genoeg om de weg voor je te verlichten. Als je alleen maar in de stad fietst of in een omgeving waar overal veel licht is, is dat misschien genoeg om te zien en gezien te worden, maar dat geldt uiteraard niet overal.

cio lichIn de meeste gevallen moet je de CIO dan ook zien als een extra licht dat helpt om beter op te vallen in het verkeer, zowel in het donker als overdag. Zeker handig is dat er ingebouwde batterijtjes zijn, zodat de lichtjes een tijdje blijven door knipperen als je stil staat.

Omdat de CIO vrij snel en makkelijk te monteren is, kan je hem ook eenvoudig overzetten naar een andere fiets. Voor dieven is dat iets moeilijker omdat je toch een speciaal hulpstukje nodig hebt om het licht en de magneet los te vijzen.