Fietshelm met ingebouwd hartslagmeter

lazer-genesis-lifebeam-white-hartslagmeter-helm2Wie serieus wil trainen of zichzelf tijdens het sporten wat in het oog wil houden, kan niet zonder een hartslagmeter. Traditioneel heb je daar een borstband voor nodig, maar die voelt niet altijd even prettig aan. Er komen meer en meer sporthorloges met een ingebouwde hartslagmeter, maar voor fietsers is dat niet altijd een handige oplossing omdat je dan de gegevens niet steeds goed kan aflezen. Dankzij de Liefebeam Genesis helm van Lazer is er nu ook een helm met ingebouwde hartslagmeter.

In 2014 was daar al een eerste editie van uit gekomen, maar toen moest je nog kiezen tussen ofwel Bluetooth of ANT+ als protocol om met bijvoorbeeld je fietscomputer of smartphone te verbinden. In de nieuwe editie van 2015 zitten de twee protocols ingebouwd, zodat je met de meeste smartphones, fietscomputers en sporthorloges een verbinding kan leggen.

lazer-genesis-lifebeam-white-hartslagmeter-helmIn deze versie van de Genesis zit er achteraan een batterijhuis met een kop ingebouwd. Als je de knop indrukt, begint er een blauw licht te branden wat er op wijst dat de sensor actief is. Deze sensor zit vooraan in de helm ingebouwd. Hij springt daar een beetje uit de hoofdband, maar kan er wel grotendeels in verdwijnen als je de helm opzet. Op deze manier maakt de sensor in principe altijd een goed contact met je voorhoofd, om zo je hartslag te kunnen registreren. Je moet de sensor niet vochtig maken, en hij begint toch vrijwel direct accuraat te registreren. Een beetje haar dat in de weg zit, kan geen kwaad. Maar als je onder je helm een muts of buff draagt, moet je wel zien dat die niet over de sensor komt want daar kan hij niet door. Bij echt koud weer tijdens de winter vonden we dat een kleiner nadeel omdat je dan je voorhoofd niet optimaal tegen de kou kan beschermen.

Maar los van dit kleiner aandachtspunt is deze Genesis met LifeBeam een heel mooie innovatie. In de nieuwe versie houdt de batterij het tot 20 uur vol. Je moet er wel aan denken de sensor voor het fietsen aan te zetten en nadien weer uit te schakelen. Opladen gaat via een meegeleverde USB kabel. Deze kan je in je computer steken, maar even goed in de lader van bijvoorbeeld je smartphone of andere met een USB ingang.

De Genesis is een klassieker binnen het gamma van Lazer, dus daar kunnen we vrij kort over zijn: het is een erg degelijke en veelzijdige helm. Hij heeft bijna 20 ventilatiegaten, zodat hij niet snel hindert. Dankzij een kabelsysteem met knop bovenaan kan je hem ook precies aan je hoofd doen aansluiten.

Voor de versie met LifeBeam betaal je normaal 230 euro, 70 meer dan voor de standaard versie. Die meerprijs is hij zeker waard als je geregeld met een hartslagmonitor wilt fietsen, of dat nu op de baan of op de MTB is. Als je nog andere sporten met hartslagmonitor doet, en zeker als je triatlon beoefent, zal je helaas nog een borstband of horloge met sensor moeten hebben.