Evil Eye Evo Pro: sportbril met extreem breed zichtveld

Evil Eye Evo Pro Adidas 1De Evil Eye Evo Pro van Adidas is ondertussen al een klassieker voor mountainbikers. De jongste versie heeft men echter met erg grote glazen uitgerust. De bril kan daarmee bijna als vervanger voor een goggle gebruikt worden, vandaar dat Adidas hem ook aan beoefenaars van enduro of trail MTB aanraadt. Het is echter een bril die ook heel geschikt is voor ‘gewone’ mountainbikers en fietsers, maar zeker ook voor lopers of anders sporters.

Het meest opvallende aan de Evil Eye Evo Pro zijn zeker de glazen: die zijn echt heel groot en gebogen. Dit heeft twee voordelen. Enerzijds biedt de bril een erg breed zicht: alleen als je je ogen helemaal naar één kant draait, zal je de randen zien, maar in de praktijk draai je je ogen nooit zo ver. Dit brede gezichtsveld is heel handig, en veilig, tijdens het fietsen: je hoeft je hoofd minder te bewegen om alles in de omgeving goed te kunnen zien. Anderzijds zijn die heel brede glazen natuurlijk ook handig om wind, vuil of neerslag uit je ogen te houden.

Om je ogen ook tegen zweet te beschermen, zit er bovenaan de ‘Pro’ versie van deze bril een zweetbandje. Het hangt natuurlijk een beetje van de vorm van je hoofd af hoe goed dit op je voorhoofd aansluit, en hoe efficiënt het bijgevolg het zweet tegen houdt. Bij ons hield het in elk geval niet alles tegen, waardoor we eerder geneigd zijn om het er af te halen, zodat de ventilatie nog wat beter zou zijn. Want op zich is de ventilatie bij deze bril, ondanks zijn grootte, echt wel goed. In de neusbrug heeft men ventilatiegaatjes gemaakt, en ook in het zweetbandje zitten ventilatie-openingen. In combinatie met glazen die waterafstotend zijn, maakt dit dat je bril tijdens het sporten niet snel zal aandampen. Tijdens het fietsen of lopen hebben we er geen last van gehad, alleen als je stilstaat terwijl je hevig zweet en de omgeving koeler is, dampt de bril al wel eens even kort aan. Die waterafstotende glazen zijn uiteraard ook heel handig in de regen of om opspattende modder snel van de glazen te doen vallen.

Adidas_evil_eye_evo_pro-small en largeVoor een sportbril, en zeker een die voor mountainbike bedoeld is, is het natuurlijk heel belangrijk dat hij goed blijft zitten. Daar heeft Adidas verschillende zaken voor voorzien. Zo spannen de veren goed om je hoofd en zit daar antislip materiaal op. De veren kan je ook een beetje in de hoogte verstellen. Ook de neusbrug kan je smaller of breder maken, zodat de bril nog beter blijft zitten. Er zijn trouwens een small en een large versie van de Evil Eye Evo Pro, zodat je ook daar rekening mee kan houden. Tijdens het mountainbiken bleef de bril in elk geval perfect zitten.

adidas-brillen-evil-eye-evo-pro verschillende glazenDe Evil Eye Evo Pro die we voor deze review kregen, had een rode spiegelende lens. Dit is een heel breed inzetbare lens. We hebben ze in verschillende lichtomstandigheden getest, en bijna altijd bood ze een erg helder, rustig zicht. Zelfs bij plotse schaduw blijf je nog goed zien, en de lenzen beschermen ook tegen redelijk felle zon. Je kan de lenzen makkelijk verwijderen door een klepje langs de zijkanten weg te schuiven. Adidas heeft een hele reeks aparte lenzen voor deze bril, van transparant over verschillende kleuren tot redelijk donker . We zouden de bril graag eens met donkerdere lenzen geprobeerd in de sneeuw, maar dat is niet gelukt. Omdat hij zo goed afsluit, lijkt ons dit immers ook wel een goed model om mee te gaan skiën.

Adidas Evil Eye Evo Pro inzetstukHandig voor brildragers is dat je ook bij dit model een inzetbrilletje kan kopen met versterkende glazen. Ons inzetbrilletje van een vorig Adidas model paste er in, zodat we hem ook zo hebben kunnen gebruiken. De glazen van het inzetbrilletje zijn niet zo breed als de glazen van de bril zelf, zodat je wel minder breed kan zien en ook de rand van het inzetbrilletje ziet, maar echt storen doet dit niet.

De Evil Eye Evo Pro is met een aanbevolen prijs van zo’n 209 euro uiteraard niet goedkoop. Maar als je serieus sport en een echt goed zicht wil blijven hebben, is het wel een uitstekende keuze. Zeker als je er nog een paar andere lenzen bij koopt, is hij heel breed inzetbaar.