Espace diamant is met 192 km pistes vooral een edelsteen voor beginners en licht gevorderden. Op verreweg de meeste pistes zullen zij zich thuis voelen. Met 30 groene en 67 blauwe pistes hoeven zij niet, zoals vaak het geval is, eindeloos dezelfde afdalingen te maken. Nee, met de skiplattegrond bij de hand kunnen ook zij mooie tochten uitstippelen. Bijkomend voordeel is dat het domein bestaat uit compacte deelgebieden die met elkaar zijn verbonden. Ideaal voor ouders met jonge kinderen die zelf al hun gang gaan. Daarnaast zijn er nog 50 rode en 10 zwarte pistes. Prettig is ook dat de pistes vrij breed zijn. Wat ik zelf mooi vind is dat veel pistes door het bos lopen. Espace Diamant is bijzonder populair bij de Belgen. Onze landgenoten staan op de eerste plaats van de buitenlandse wintersporters.
Les Saisies
Espace Diamant bevindt zich niet ver van Albertville in het hart van de toeristische regio Savoie Mont Blanc, centrum van de wintersportwereld. Het domein bestaat uit 5 dorpskernen: Les Saisies, Flumet, Notre Dame de Bellecombe, Praz sur Arly en Crest-Voland. Wij verblijven in Les Saisies, met 1650 meter het hoogstgelegen dorp. De top van het skigebied bevindt zich op 2069 meter. De pistes eindigen bij de dorpen in het dal op 1000 meter. Er ligt een dik pak sneeuw als we aankomen. Dat verhoogt altijd de wintersportpret. Wij zijn met de auto, maar Les Saisies is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Van het treinstation van Albertville rijdt er minstens 6 keer per dag een bus naar dit oord toe. De rit duurt ongeveer een uur.
Veel residenties
De sfeer in de dorpen is gemoedelijk. Op weg naar Les Saisies passeren wij enkele boerderijen waar boeren druk in de weer zijn met hooibalen voor hun vee. Wij overnachten in Amaya les Saisies, een comfortabele residentie van de MGM-keten. Wat residenties betreft is hier een grote keus. Voor families is zo’n accommodatie vaak ook gemakkelijker en, niet te vergeten, goedkoper. Je kunt daar zelf voor je eten en drinken zorgen. Wintersporters die opzien tegen de dagelijkse huishoudelijke beslommeringen kunnen in en rond les Saisies kiezen uit 5 hotels.
120 km langlauf
Les Saisies is ook gekend om zijn langlauf mogelijkheden. Voor dertig procent van alle gasten is dat zelfs de voornaamste reden om naar hier te komen. Het aanbod is dan ook indrukwekkend. Maar liefst 120 km. Zowel voor de klassieke als voor de schaatsende langlaufers. De loipes bevinden zich tussen 1650 en 1800 meter. Wat redelijk hoog is voor een langlaufparkoers.
Biatlon proefles
Via de skischool boeken wij voor een proefles biatlon. Langlaufen en schieten. Ik heb al eens met laserstralen geschoten op een toeristische biatlonbaan, maar nu gaan we schieten met echte kogeltjes. De afstand naar de vijf ronde bordjes is 50 meter. Dat ziet er behoorlijk ver uit. Normaal mikken de echte sporters op een doel zo groot als een golfbal. Voor ons is dat vergroot naar een flinke cd. En warempel na een beetje oefenen lukt dat nog vrij aardig.
Ski-raquette
Sneeuwschoenwandelen met de raquettes kende ik al, maar van ski-raquette had ik nog nooit gehoord. Het zijn ski’s van ongeveer een meter lang met aan de onderkant een antislip laag. Het schijnt in de Canadese provincie Quebec al jaren een populaire sport te zijn. Les Saisies heeft het nu ook geïntroduceerd. Je hebt er geen speciale schoenen voor nodig. Je gewone bergwandelschoenen voldoen prima. Net zoals met langlaufen zit het achterste deel van je schoen niet vast op de ski. In wezen maak je dezelfde soort tochten als met de raquettes, maar het gaat sneller omdat je gemakkelijker stapt en ook een beetje kunt glijden.
Natuurpark Massif des Bauges
Omdat we de smaak van het sneeuwschoenwandelen te pakken hebben, krijgen we de tip om na ons verblijf in Les Saisies in westelijke richting te rijden langs het enorme regionale natuurpark Massif des Bauges, gelegen tussen Lac d’Annecy en Lac du Bourget. Aan de rand van het park bij het dorpje La Féclaz (niet ver van Chambéry en Aix-Les-Bains) zijn er eindeloze mogelijkheden voor zowel langlaufers (150 km loipes) als voor sneeuwschoenwandelaars. Wij kiezen de laatste optie en maken in het natuurpark een pittige tocht met behoorlijk wat hoogteverschillen. Steeds meer wintersporters ontdekken gelukkig de geneugten van het sneeuwschoenwandelen. De combinatie van rust, inspanning en natuurbeleving geeft enorm veel voldoening. Voordeel van deze sport is dat je het niet hoeft te leren. Als je kan wandelen en een beetje conditie hebt, kan je het. Wel ben ik vaak verbaasd dat sneeuwschoenwandelaars, die met een groepje op pad gaan, bijna altijd vlak achter elkaar wandelen. Dan kijken ze voortdurend naar de hielen van hun voorganger en missen ze veel van het landschap. Zelf laat ik daarom graag een gat vallen van minstens 30 meter.
Finse winterbeleving
Buiten het dorpje Le Revard, niet ver van La Féclaz, gaan we overnachten in Village Tipi (spreek uit: teepee). Dit vakantiedorpje op een open plek in het bos met een mooi vergezicht bestaat uit een 8-tal grote wigwams met in totaal 34 slaapplaatsen. Vanaf de parking hoeven we maar 200 meter te wandelen. De initiatiefnemer heeft zijn inspiratie gezocht in Lapland, waar de tipi’s een begrip zijn. De tipi’s van Le Revard zijn wel een stuk luxer. In Lapland moest ik slapen op een lange slee in een slaapzak met mijn kleren aan. De vrieskou werd daar enigszins buiten de tent gehouden door een kampvuur binnen, waarop we ook ons eten klaarmaakten. De rook verdween door een gat in de nok, maar ik herinner mij nog goed dat ik ’s morgens kuchend wakker werd. In de Franse variant staan er bedden en is het, dankzij de houtkachel, aangenaam warm. Een comfortabel avontuur dus in de volle natuur. Zelfs een warme douche in het toiletgebouw ontbreekt niet.
Huskies en Snoec
De eigenaar van Tipi Village biedt ook enkele leuke speeltjes aan zoals een airboard. Het lijkt nog het meest op een half luchtbed. Je gaat er op liggen en met wat benenspel en gewichtsverplaatsing ga je mooi zigzaggend de berg af. Ik had het wel eens eerder gedaan. Nieuw voor mij is de ‘snoec’. Een slee die je kunt ombouwen tot tourski’s. Met de slee naar beneden en met de tourski weer omhoog. Niet ver van ons wigwam-dorp bevindt zich een parkoers voor tochten met een husky slee. En het mooie is dat je de honden hier zelf mag mennen. In Lapland is dat heel normaal, maar buiten Lapland is het de eerste keer dat ik het meemaak. Normaal moet je plaatsnemen in het sleebakje en duffelt de begeleider je in met een warme deken. Aardig zo’n ritje, maar niet echt spannend. Hier mag je zelf de leiding nemen. Prachtig. We hebben ieder 4 honden voor de slee lopen. Het parkoers is bijzonder afwisselend. Veel bochten en heuveltjes.
Voor we in Tipi Village aan tafel gaan, genieten we eerst nog even van de zonsondergang vanuit een grote warmwatertobbe. Zwembroek aan en muts op. De kok verwent ons daarna met de lokale specialiteit La Matouille, op basis van de gesmolten kaas Tome des Bauges. Heerlijk!!
Brussel-Les Saisies 860 km
Les Saisies-La Feclaz/Le Revard 80 km
Verdere info: lessaisies.com // village-tipi.com // mikia.org (sledehonden)