Een kennismaking met de Antwerpse Claire Galinier Verboven, skimonitrice in La Plagne

Claire werd in 1958 geboren in het Antwerpse en studeerde Lichamelijke Opvoeding aan ‘het sportkot’ van de KULeuven. Ze is dus gymleraar. Claire kreeg al heel vroeg het skivirus te pakken. Ze drong door tot de Belgische nationale ploeg en vestigde zich in de jaren 80 in Frankrijk. “Ik kreeg toen een aanbod om trainer te worden van de Club de Sports van de ESF Plagne Aime 2000. Gewoonweg ongelofelijk: een Vlaamse uit de Lage Landen die training ging geven aan de jongeren van een grote Franse club!” Dat was in 1985.

Ze spreekt een handvol talen en heeft enkele diploma’s op zak
Vandaag zijn we bijna 30 jaar verder, en Claire Galinier-Verboven woont en werkt nog altijd in La Plagne. Dankzij haar talenknobbel – ze spreekt Frans, Nederlands, Duits, Engels, Italiaans, Russisch en een beetje Spaans – krijgt ze vaak een buitenlands publiek op de skipiste. “Ik werk volgens privécontract en heb hierdoor vele Vlaamse, Nederlandse, Franse en Israëlische klanten. Het ene moment geef ik les aan heel goede skiërs, dan weer aan absolute beginners van pakweg 40 jaar uit Rusland, Israël of zelfs Brazilië.”

Claire Galinier-Verboven heeft massa’s opleidingen gevolgd en diploma’s behaald. “Ik heb een tiental jaar lang opleidingen alpineskiën gegeven aan toekomstige monitoren. De voorbije herfst heb ik ‘Nederlandse les voor de bergsport’ gegeven aan Fransen – skimonitoren, gidsen, onthaalmedewerkers – zodat ze de vakantiegangers uit Vlaanderen en Nederland beter kunnen opvangen. Een groot deel van mijn publiek komt uit de buurt van La Maurienne.”

Claire woont nu al 33 jaar in Savoie Mont Blanc en heeft daar ook haar gezinnetje gesticht, samen met een Fransman die al even gebeten is van de skisport en die ook in dat milieu werkt. Hun twee dochters (26 en 22 jaar) hebben weliswaar andere professionele wegen opgezocht, maar zijn ook absoluut bezeten van het skiën. “De oudste heeft de cursussen gevolgd en is nu ook skimonitrice. Ze komt hier les geven tijdens haar vakanties.” Hoewel de twee meisjes op een kleine duizend kilometer van België geboren en getogen zijn, behouden ze een bijzondere band met hun tweede vaderland. “Ze hebben de dubbele nationaliteit en spreken Frans én Nederlands”, beklemtoont de mama trots.

 

Vandaag leert men sneller
clairegalinieraction
Met haar jarenlange ervaring heeft Claire Galinier-Verboven de sector zien evolueren. “De mensen vragen tegenwoordig minder hypertechnische cursussen. Ze willen leren skiën en zich daarbij vooral amuseren, zonder zich al te moe te maken.” Deze mentaliteitswijziging gaat gepaard met een hogere leersnelheid. “De nieuwe skiërs maken nu veel sneller vorderingen. Dat is te danken aan de evolutie in het materiaal: het schoeisel en vooral de ski’s. Bovendien kunnen de mensen veel langer skiën: je hoeft heel weinig te voet te doen. Alles is georganiseerd zodat je van de ene lift tot aan de volgende kunt glijden.” Die veranderingen zijn ook zichtbaar buiten de pistes. “Niet iedereen skiet. Je vindt hier tegenwoordig zwembaden, wellness, restaurants met solarium en uiteraard bars met muziek voor een veel feestelijkere après-ski.”