Een Decathlon loopschoen voor lange afstanden

Kiprun LD 1Hoewel Decathlon flink veel in research investeert en al lang niet meer alleen op het instapsegment mikt, blijft het bij sommige sporten toch moeilijk om het vooroordeel opzij te zetten dat hun producten vooral goed zijn voor beginnende tot gemiddelde sporters. Heeft een loopschoen als de Kalenji Kiprun LD in die context bijvoorbeeld zin? Een schoen die expliciet mikt op lange afstandslopers – 10 km tot een marathon – is immers toch al iets voor gevorderde lopers. We testten de vernieuwde versie 2016 uit.

Als je de Kiprun LD naast de duurdere modellen van de topmerken houdt, ziet hij er zeker niet even afgelikt uit. Geen blits design hier met subtiele visuele hoogstandjes. Nu, na een uurtje lopen in wat vuiler terrein ziet geen enkele schoen er nog blits uit, dus daar mag je je eigenlijk niet door laten leiden. Ook de materialen voelen iets goedkoper of meer gewoon plastiek-achtig aan, al is dat natuurlijk ook een subjectief gegeven. Maar van een schoen van net geen 80 euro die je zou moeten vergelijken met schoenen die bij de concurrentie rond de helft duurder zijn – verwacht je dat misschien ook.

Het beste is natuurlijk om de vooroordelen uit je hoofd te zetten en de schoen in de praktijk te gebruiken waarvoor hij bedoeld is: lange trainingen en lange wedstrijden op de weg. Marathons hebben we er niet mee gelopen, maar wel gedurende dik twee maanden geregeld tussen de tien en twintig kilometer op gevarieerd terrein.

Kiprun LD achterHoewel we al jaren verwend zijn door schoenen met een heel sterke lucht- of geldemping te gebruiken, valt bij deze Kiprun LD meteen op dat hij een erg goede demping biedt. Niet heel zacht of sterk meegevend, maar toch op een erg prettige manier. Zeker als je gewoon bent om eerst op je hiel neer te komen en dan af te rollen, is dit een schoen die echt doet wat hij belooft: veel steun en demping geven op de weg of hardere paden.

Ook de afrol zelf loopt prettig, al zullen sommige mensen hem zeker wat stijf of stug vinden. Dat is een kwestie van compromis waarschijnlijk: de constructie van de schoen houdt je voet goed vast en biedt in alle richtingen een goede stabiliteit, maar dat maakt hem tegelijk ook wel wat minder soepel. Echt snelle lopers zullen dan ook liever een meer dynamische schoen hebben.

Het enige waar we na een tijd wel last van kregen, was van een zeurderige pijn in de voetbal vooraan. Zeker op asfalt lijkt het of de demping vooraan toch niet zo geweldig is, of dat de stijvere zool daar misschien na een tijd gaat opspelen.

Kiprun LD profielHet profiel van de schoen is ook afgestemd op vrij vlak terrein zonder al te groot risico op uitschuivers. We hebben er ook mee in niet al te nat gras en op droge zandpaden gelopen, en daar zeker geen problemen mee gehad. Voor echt geaccidenteerd terrein is zowel de schoen als de zool niet bedoeld.

Kiprun LD tipConclusie: op zich is dit een prima schoen voor rustige lopers die van een goede demping houden. Of dat nu over kortere of langere afstanden is maakt eigenlijk niet uit. Prijsbewuste langeafstandslopers zullen er zeker ook blij mee zijn. En voor de anderen is het zeker een erg gunstig geprijsde en uitstekende trainingsschoen.