Donzen slaapzak die beter tegen vocht bestand is

fuse-6Voor het slaapcomfort en de isolatie is er niet veel dat tegen een donzen slaapzak op kan. Helaas kan pure dons niet zo goed tegen vocht: het klit dan samen en verlies een groot deel van zijn isolatiewaarde. Voor donsjasjes is er dan ook al even een tendens om de dons hydrofoob te maken: de vezels worden op een of andere manier vochtafstotend gemaakt, of de buitenlaag krijgt een extra bescherming. Vango gaat met zijn Fuse slaapzakken deze donsjasjes achterna.

De Fuse bestaat voor 70% uit waterafstotend dons van goede kwaliteit: 90% dons, 10% veren en een vulgewicht van 700 gram voor de Fuse -6 die we getest hebben. Volgens Vango blijft de dons zo tot vier keer langer droog dan onbehandelde dons. De buitenkant is bovendien gemaakt van een nylon dat op zich ook al waterafstotend is. Mocht er toch nog vocht binnen komen – of mocht je zelf overdadig zweten – dan helpt het natuurlijk ook dat er voor 30% synthetisch isolatiemateriaal in zit.

Fuse constructieToen we de slaapzak in gras legden dat vochtig was van de dauw, bleek het vocht er inderdaad langs de buitenkant op te blijven ‘parelen’. Ook na een iets te warm nachtje met toch wat zweten voelde de Fuse niet te vochtig aan, en was hij ook weer vrij snel helemaal droog.

Dat de binnenkant ook gemaakt is van een erg zacht nylon, draagt absoluut bij tot het slaapcomfort. Volgens Vango heeft hij geen zuivere mummy- maar een Omega-vorm, omdat de ritsen en naden vooral onderin zitten. Toch heeft hij op zich een mummy-vorm, maar dan wel een waar je comfortabel in ligt, en ook je voeten nog wat bewegingsruimte krijgen.

fuse-6 openNiet alleen de dons op zich houdt je lekker warm, er zijn nog wat extra maatregelen. Om de dons mooi verdeeld te houden, is de constructie in aparte vakken gemaakt, zodat het isolatiemateriaal goed op z’n plaats blijft. Bovenaan is er een ruime kap die je met een koord heel goed kan aanspannen. De rits blijft goed toe en sluit ook mooi af, maar toch zit er nog een extra boord isolatie achter. Ook ter hoogte van de schouders is er een extra stuk isolatie dat je met een koordje kan aantrekken. Zelfs als je de -6 versie – die comfortabel moet zijn van 0 tot 20° C – neemt, zal je het dus niet te snel koud krijgen.

Aan de binnenkant is er een klein zakje met een velcrosluiting om waardevolle spullen in op te bergen. De draagzak is van waterdicht materiaal en heeft een rolsluiting, zodat je je slaapzak ook buiten aan je rugzak of op je fiets kan meenemen. Met een gewicht van 1,2 kg voor de -6 versie is het natuurlijk geen lichtgewicht, maar voor het comfort en de isolatie die hij biedt valt dat nog best mee.

Er zijn nog twee andere versies: een -12 en een 2° model. De -6 is het breedst inzetbaar natuurlijk, al vonden we hem in de (frisse) zomer toch wat warm in een tent – maar dat is natuurlijk ook een persoonlijke kwestie.