De perfecte winterjas voor op de fiets

Castelli-Alpha-Jacket-Cycling-Windproof-Jackets-In fris tot koud en winderig weer fietsen, betekent een flinke uitdaging voor je warmtehuishouding. Het is een kwestie van het juiste evenwicht vinden tussen de wind en koude buiten houden, en genoeg ventileren. Castelli heeft met de Alpha Jacket een jas uit die dicht bij de perfectie komt.

Bij koude temperaturen en frisse wind is een Windstopper jas op zich al een erg interessante keuze. Windstopper combineert namelijk enkele essentiële eigenschappen: de stof houdt de wind (en grotendeels de koude) echt tegen, heeft een redelijk ‘ademend’ vermogen, en houdt lichte regen een tijdje tegen. Het enige nadeel aan Windstopper voor sporten als baanfietsen of mountainbike is dat het bij intensief sporten de warmte en het zweet toch niet snel genoeg kan afvoeren. Normaal zet je dan je rits open, maar dan krijg je te veel koude wind op je borstkas, én de jas hangt dan wat te fladderen.

alpha2_miniDaar heeft Castelli nu iets goeds op bedacht: in de Alpha jas zit vooraan een soort binnenjasje met een eigen rits. Als je buitenste rits opent, zit er dus toch nog een isolatielaagje en blijft de jas ook nog goed op zijn plaats. Alleen bij erg koud weer of heel felle, koude wind, is dit toch niet ideaal. Zelf zouden we dan ook liever nog bijvoorbeeld isolatieritsen gezien hebben opzij of onder de armen. Al helpt het ook wel dat er op de rug een losse voering zit met bovenaan een verluchtingsopeningen. Ook in de mouwen zit trouwens aan één kant een extra (losse) voering.

alpha kraagVoor de rest is deze jas ook tot in de details heel goed overdacht. De erg rekbare stof zorgt dat hij zich heel goed rond je lichaam spant, terwijl onderaan nog extra siliconen zit om de jas daar ook goed op zijn plaats te houden. De kraag past dankzij een extra ingenaaid stukje goed rond je hals en nek, en voelt heel prettig aan. De ritsen van de buiten- en binnenjas zijn asymmetrisch, zodat ze niet in elkaars weg zitten.  Aan zakjes is er ook al geen gebrek: aan de voorkant is er opzij een klein zakje met een rits, en achteraan zijn er vier zakjes, waarvan één met rits.

Twee belangrijke opmerkingen toch. Verwacht van een Windstopper jas niet dat hij je uren lang droog houdt bij felle regen. Een fikse regenbui en een tijdje lichte regen kan hij wel aan, maar veel meer niet. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de maatvoering erg klein uitvalt, al rekt de jas wel mee en is hij bedoeld om nauw aan te spannen. Pas hem dus zeker eerst voor je hem koopt.