De perfecte fiets-wandelschoen

Om sportief of over langere afstanden te fietsen, is een speciale fietsschoen bijna onmisbaar. Maar als je onderweg ook wel eens ergens wilt rondstappen, is een ‘echte’ fietsschoen bijzonder onhandig. Vaude heeft met de TVL Asfalt Dualflex een schoen uit die het beste van twee werelden tot op grote hoogte weet te combineren.

Een aangepaste schoen is op de fiets belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste om een goede krachtoverbrenging mogelijk te maken. Bij een schoen met een buigzame zool gaat er te veel kracht en energie verloren doordat de zool te veel mee buigt. Op deze manier is het dus moeilijker en vermoeiender om snel en/of lang te fietsen. Ten tweede is het bij langere afstanden of als je veel fietst ook niet zo goed voor je gewrichten dat je voeg altijd een beetje naar beneden doorbuigt als je kracht op je pedalen zet. Koersfietsen hebben daarom ook klikpedalen, om de krachtoverbrenging nog efficiënter te maken – en ook om bij het naar boven bewegen nog extra kracht te kunnen zetten. Echte fietsschoenen hebben dan ook ook een heel stijve (binnen)zool, die niet plooit en zo voor een optimale krachtoverbrenging zorgt.

Maar wie ooit al met schoenen voor klikpedalen heeft rondgelopen, weet dat dat niet bepaald comfortabel is, en in bepaalde gevallen – bij een helling of bij een gladde ondergrond – zelfs gevaarlijk is. Er zijn al wel langer schoenen op de markt die een compromis proberen te maken tussen enerzijds zo optimaal mogelijk fietsen en anderzijds toch een zeker wandelcomfort bieden. Met name mountainbikeschoenen slagen daar vaak redelijk goed in.

Maar voor de doorsnee fietstoerist die tijdens een fietstocht ook graag eens een stadje of bezienswaardigheid bezoekt, of zelf een kleine wandeling maakt, zijn er maar weinig goede oplossingen. De TVL Asfalt Dualflex van Vaude is de beste die we ooit hebben gebruikt, zo leerde de afgelopen zomer.

Op zich ziet de TVL Asfalt er uit als een ietwat groot uitgevallen stadsschoen. Hij ziet er zelfs wat klassiek-sjiek uit. Maar als je hem vastneemt, voel je wel dat hij nogal zwaar uitvalt en een dikke zool heeft. Doe je hem vervolgens aan, dan voel je vrij snel dat dit een erg goed zittende schoen is, in tegenstelling tot echte fietsschoenen die meestal erg Spartaans aanvoelen.

Bij het fietsen merk je al snel dat de zool inderdaad vrij stijf is, en dus ook de krachten goed overbrengt. Hij is zeker niet zo hard als de zool van een echt pure koersschoen, maar op gewone pedalen maakt dat op zich niet zo heel veel uit. De onderzool heeft weinig profiel, maar heeft wel een goede grip zodat je niet van je pedalen glijdt. Hoewel de schoen vrij groot uitvalt en iets hoger komt, heb je ook niet te veel last aan de enkels die uiteraard nog altijd bewegen.

Bij het stappen merk je dan weer (bijna) niet dat je een fietsschoen aan hebt. Bij andere fiets-wandelschoenen rolt de schoen toch niet soepel af tijdens het stappen, wat op de duur redelijk vervelend is. Bij de TVL Asfalt hadden we daar haast geen last van. Uiteraard rolt hij niet zo goed af als een gewone schoen met een soepele zool, maar hij doet het zeker niet slechter dan een echte lage wandelschoen met een iets stijvere zool. Hoe Vaude dat precies voor mekaar heeft gekregen, weten we niet. Het merk gebruikt er de naam Dualflex voor en zegt dat dit een speciale constructie is die stijver wordt bij druk van onderen zoals bij het trappen op de pedalen.

Tijdens het wandelen geeft de TVL Asfalt zelfs een betere demping dan we van de meeste gewone (wandel)schoenen gewoon zijn. We zijn daar nogal gevoelig voor, maar deze schoen is echt bijzonder comfortabel wat demping betreft. Je kan er dus gerust ook gewoon een dag mee in een stad rondlopen tijdens een fietsvakantie.

Is er dan niets aan te merken op deze fietsschoen van Vaude? Toch wel. Met alles wat deze schoen aan technische spitsvondigheid in huis heeft, valt hij ook wat zwaar en plomp uit. 400 gram per schoen is niet niets. Toch heeft de schoen een vrij smalle pasvorm, dus daar moet je een beetje mee oppassen. We kregen na een tijd soms een lichte kramp in te tenen. Het grootste minpunt aan de TVL Asfalt vinden we echter dat je er vrij snel warme voeten in krijgt. We hebben hem vooral tijdens iets warmere zomerdagen gebruikt, zodat dat niet heel verwonderlijk is, maar dit soort schoen draag je vooral als toerfietser die vooral bij lekker weer gaat fietsen. Hoewel de buitenkant geperforeerd is, hadden we toch niet het gevoel dat de schoen echt goed ventileert.

Deze kleine minpunten doen niet veel af van de overige kwaliteiten van de TVL Asfalt Dualflex. Het is een schoen die je kan gebruiken voor gewone toertochten, fietsvakanties of woon-werkverkeer.