De Dolomieten anders bekeken

Dolomiti Balloonfestival in Toblach

Dolomiti Balloonfestival in Toblach

De Dolomieten anders bekeken, een cliché als een huis om mee te beginnen, of niet? Wel, in dit geval niet echt.
Wij hebben de Dolomieten namelijk écht anders bekeken, van bovenaf namelijk.
Dat het een spectaculair zicht is, dat geven we al mee. Het hoe, wat en waar, dat lees je hieronder.

Het begint met een platte ballon en ieders hulp is nodig.In een oostelijke uithoek van de Italiaanse Dolomieten, vlakbij de Oostenrijkse grens ligt Toblach (Dobbiaco in het Italiaans). In Toblach staat hotel Rosengarten, een vriendelijk en familiaal hotel met begeesterde eigenaars die steeds proberen het verschil te maken voor hun gasten. Is het niet met dagverse producten geteeld bij lokale boeren, dan wel met leuke animaties en manifestaties.

Toblach ligt in het Hochpustertal en dat is voor vele Belgen geen onbekende regio. Noem bijvoorbeeld de nabijgelegen Kronplatz en bij velen gaat er al een belletje rinkelen. Ook wij zijn, net als een boel andere landgenoten, al jaren vaste gast in het uitstekende Hotel Christof in Welsberg (Monguelfo) uitgebaat door de familie Eberhöfer en op een boogscheut van diezelfde Kronplatz.

Als je iets verder kijkt kan je je wintersportvakantie echter een hele extra dimensie geven.
Hoe dit allemaal tot stand kwam horen we graag van Alexander Strobl, uitbater van hotel Rosengarten en organisator van het jaarlijkse Ballonfestival.

Stilaan krijgt de ballon vormAlexander Strobl: “Eind de vorige eeuw had ik het plezier om met mijn familie deel te nemen aan een ballonvlucht in München. Ik vond het een heerlijke ervaring maar maakte me meteen de bedenking hoe enorm prachtig dit wel niet zou moeten zijn in onze eigenste ruwe en natuurlijke Dolomieten.

 

De rest is geschiedenis. In 2001 werden de eerste testen gedaan met een Italiaanse ballonvaarder en warempel, het Hochpustertal bleek uitzonderlijk geschikt te zijn voor de ballonvaart!
Andere dalen leiden vaak onder een gebrek aan open ruimte omwille van wijn- en fruittelers of hebben te kampen met onstabiele luchtstromen. De omgeving van Toblach biedt, ondanks de situering pal in de Alpen, toch meer dan zat plaats voor het opstijgen en landen van luchtballons en kent mooie winden.

Wel geldt hier, net als elders in het hooggebergte, dat dagvluchten enkel mogelijk zijn tijdens de wintermaanden, als de bergflanken bedekt zijn onder een laagje witte, reflecterende sneeuw en ze dus niet voor onvoorspelbare thermieken kunnen zorgen. In de zomer kan je enkel voor dag en dauw of bij het vallen van de avond een veilige ballonvaart maken. Ik heb me echter laten vertellen door de hotelbaas in Welsberg dat een zonsopgang boven de Dolomieten eveneens een niet te versmaden schouwspel biedt.

Hier krijg je nooit genoeg vanIn 2002 namen er al 15 ballonnen deel aan het festival en op het hoogtepunt zelfs 45! Ondertussen is het zelfs zover dat ballonfabrikanten uit Spanje en Duitsland dit festival kiezen om hun nieuwe producten grondig te testen.
Dit jaar waren er maar liefst 20 teams uit 7 verschillende landen waaronder ook een Belg. De West-Vlaamse professionele ballonvaarder Ramses Vanneste is er al van in het begin bij maar blijft ongeremd enthousiast.

Allemaal op rijtje, de eerste (wij) is al vertrokken!Ramses Vanneste: “Ik vaar (niet ‘vlieg’) met de ballon voor mijn beroep en kom als dusdanig op vele plaatsen, tot zelfs in Madagaskar toe. Toch keer ik ieder jaar weer naar Toblach. Het winterse landschap en de wilde bergen zorgen steeds voor een uniek panorama daarboven in de lucht. Door zijn unieke ligging aan de zuidkant van de Alpen hoofdkam kunnen we ieder jaar minstens 5 van de 7 dagen vliegen, en dat half januari, tijdens het hoogtepunt van de winter!

Ondertussen hebben wij ook van een prachtige ballonvaart over een onwaarschijnlijk indrukwekkende omgeving mogen genieten. Toegegeven, het is koud daarboven in januari, kleed je dus maar goed aan, maar dat is snel vergeten eens de weidsheid je overvalt en je aan een schijnbaar langzaam tempo zweeft maar toch ogen te kort lijkt te hebben…

En ja, het kost wat, maar het is een belevenis en een ervaring waar je makkelijk jaren van kan nagenieten en wie weet krijg je, zoals ondergetekende, wel onverwacht een unieke blik op een mooi stuk Italië, wat Oostenrijk en een heel eind Slovenië om uiteindelijk in Kroatië op een smal bergweggetje te landen. Of, zoals de recordvlucht van 2016, tot helemaal in Parma!

DSC07613

Links