Courtney Dauwalter voltooit historische treble door UTMB in Chamonix te winnen

De ultratrailrunner van Salomon schrijft geschiedenis door drie van de zwaarste 100-mijlsraces in één jaar te winnen.

De ultraloopster Courtney Dauwalter van Salomon heeft een buitengewone prestatie geleverd door de UTMB in Chamonix te winnen en nog een overwinning aan haar toch al indrukwekkende lijst toe te voegen. Maar het was niet zomaar een overwinning; ze werd de eerste persoon die de Western States 100, Hardrock 100 en UTMB Chamonix won in hetzelfde kalenderjaar, een prestatie die niets minder dan buitengewoon is.

Op de vraag wat haar motiveerde om in Chamonix te starten, slechts zes weken na haar overwinning op de Hardrock 100, antwoordde Dauwalter: “Ik denk dat wanneer je de kans krijgt om een moeilijke en stimulerende uitdaging aan te gaan, je die moet grijpen. Vandaag was heel, heel moeilijk, maar het was het waard.”

Na het vestigen van een parcoursrecord op de Western States 100 in juni en het herhalen van die prestatie drie weken later op de Hardrock 100 in Colorado in juli, besloot Dauwalter om de UTMB aan te gaan, een beruchte race die meer dan 10.000 meter positieve hoogtestijging bevat en Frankrijk, Italië en Zwitserland doorkruist, voordat hij terugkeert naar Chamonix. Om deze drie ultralange races in één seizoen te lopen is al een monumentale prestatie, maar om ze alle drie in slechts 70 dagen te winnen is gewoonweg buitengewoon.

Dauwalter droeg tijdens haar ongelooflijke reis een volledige set Salomon producten, waaronder een toekomstige versie van de S/LAB Genesis schoen. De 38-jarige nam al snel de leiding vanaf de start en behield haar eigen parcoursrecord van 2021 tijdens de eerste controleposten op het 172 kilometer lange circuit naar Italië. De tweede helft van de race, van Zwitserland naar Frankrijk, duwde haar in wat ze beschrijft als de “grot van de pijn”.

Amerikaans dubbel
Bij de mannen won de 33-jarige Jim Walmsley zaterdag de 20e editie en werd daarmee de eerste Amerikaan die tot kampioen werd gekroond in de beroemde bergrace. Hij legde de 173 km lange race af in 19 uur, 37 minuten en 43 seconden, meer dan een kwartier voor Zach Miller, zijn naaste rivaal. De Fransman Germain Grangier maakte het podium compleet in deze UTMB 2023.
Mathieu Blanchard, vorig jaar nog tweede na Kilian Jornet, eindigde dit jaar op de 4e plaats.