Compacte slaapzakken voor milde tot frisse temperaturen

venom-400Het merk Vango klinkt misschien nog niet zo bekend in de oren, maar ze hebben een mooi gamma trekking- en kampeermateriaal. Onder meer de lijn met slaapzakken groeit langzaam maar zeker aan. Zeker voor mensen die een lichte, compacte slaapzak zoeken, hebben ze enkele interessante producten.

Wil je natuurlijk dons, dan kan je bij de Venom serie terecht. Hier zijn er vier modellen: van 200 tot 600, waarbij het getal slaat op de dikte van de dons. De 200 en 300 zijn wel erg dun en bieden dus niet zo veel isolatie. Het model dat je in de meest diverse omstandigheden kan gebruiken, is de Venom 400. Zoals de andere in de serie, zit er goede kwaliteit dons in: 95/05 700 fill. De Venom 400 heeft een aanbevolen temperatuurbereik van -3 tot +20, en een comforttemperatuur van 2 graden.  Dit betekent dat je er in principe nog comfortabel in bent tot 2 graden, maar dat vinden we zelf toch wel al vrij fris voor de isolatiewaarde die het model biedt.

Door de vrij compacte vorm is er in de slaapzak natuurlijk niet veel lucht die kan afkoelen. Bovenaan heb je binnenin nog een extra isolerende band die je kan aantrekken, en ook de kap van dit mummymodel kan je met een koord nog aanspannen. Op deze manier hou je al je warmte goed bij.

Vooral aan de voeten is hij erg smal, wat voor lange mensen met grote voeten waarschijnlijk echt niet comfortabel is. Zelfs als je niet zo lang bent, is het even wennen om geen al te claustrofobisch gevoel te hebben. Bovendien heeft hij een niet al te lange rits aan één zijkant, zodat het wat wringen is om er in te geraken. Dit minimalisme heeft natuurlijk ook zijn voordelen: het houdt de slaapzak erg compact en licht. Voor een slaapzak van 195 cm binnenlengte is 0,95 kg echt wel een laag gewicht. Bovendien meet hij ingepakt slechts 22 op 16 cm. Dat maakt hem erg geschikt voor trekkings, zowel te voet als op de fiets.

Wil je nog een compacte slaapzak, maar mag hij iets meer wegen en hoeft hij geen natuurlijke dons te hebben, dan is een model uit de Ultralite reeks een optie. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn deze slaapzakken verhoudingsgewijs wel iets zwaarder dan de tegenhangers in dons. Maar ze zijn uiteraard ook wel een stuk goedkoper, en ze kunnen ook beter tegen vochtige omstandigheden.

De Ultralite 600 heeft bijvoorbeeld een temperatuurbereik tussen 0 en 20 graden, met een comforttemperatuur van 5 graden. Toch weegt hij 1,2 kg, dus iets meer dan de 0,95 van de Venom 400. Hij is wel 5 cm langer, en heeft een rits over bijna de hele lengte. Dit maakt het wel makkelijker om er in of uit te kruipen. ultralite-600

Eerlijk gezegd merk je bij gemiddelde temperaturen niet zo’n heel groot verschil tussen het dons van de Venom 400 en de synthetische vulling van de Ultralite 600. Alleen in warmere of net koudere omstandigheden zal er wel een verschil te merken zijn, omdat dons toch nog altijd iets beter is in het reguleren van de temperatuur.

De Ultralite 600 is zeker nog compact en licht genoeg om mee op trekking te nemen. Zeker als er onderweg kans is dat je in natte of vochtige omstandigheden moet overnachten, is een synthetisch model iets veiliger omdat het daar beter tegen kan en zijn isolatiewaarde ook beter behoudt.