Compact en licht powerlampje van Sigma

buster100In de Buster-serie had Sigma al enkele krachtige lampen, zoals de 600 en de 200. Met de Buster 100 is daar ook een klein broertje bij gekomen. Het lampje is vrij compact, en weegt slechts 62 gram. Toch biedt het tot 120 lumen en 35 meter bereik. De Buster 100 levert daarmee een goed compromis voor wie toch flink wat wil zien in het donker, maar geen joekel van een lamp op zijn stuur wil of het lampje makkelijk wil kunnen opbergen.

sigma Buster grootteZoals de andere Buster lampen, kan je ook de 100 via USB opladen. In de zuinige stand gaat de batterij dan tot 10 uur mee. Het lampje heeft zes lichtinstellingen. In constante stand zijn er drie, die respectievelijk 120, 60 or 30 lumen geven. Bij de laatste zie je niet meer zo fantastisch veel, toch zeker niet als het niet compleet donker is. Er zijn ook drie knippervarianten, die vooral goed zijn om zelf gezien te worden en eerder in (druk) verkeer handig zijn.

buster-100_deIn de strafste en zelfs de middelste stand kan je de lamp zeker goed gebruiken om in donkere omstandigheden veilig te fietsen. Wil je dat ook aan hoge snelheid en in moeilijker terrein doen, dan is een sterkere variant uit de Buster reeks eerder aan te raden. Het voordeel van de Buster reeks tegenover bijvoorbeeld de Roadster reeks is dat bij eerste de lichtstraal breder en hoger is. Zeker op boswegen bijvoorbeeld is dat een groot voordeel omdat het pad voor je zo breder verlicht is en je makkelijker bochten maar ook takken kan zien. Strikt genomen mag een voorlicht dat wat hoger schijnt niet op de openbare weg omdat je zo riskeert tegenliggers te verblinden. Het hangt er natuurlijk ook allemaal van af hoe je je lampje richt.

sigma_buster_100_usb_siliconen_De Buster 100 van Sigma is in drie versies beschikbaar: met schroefhouder of met siliconenhouder. Met de siliconenhouder kan je de Buster 100 eventueel ook op een compatibele helm bevestigen. Daarnaast is er ook een set met een Nugget Flash achterlicht. Dit valt eigenlijk in verhouding wat groot uit, maar verzekert je wel van een goede zichtbaarheid. Dit heeft twee standen voor continu schijnen en een knipperstand.

Buster op helm