Comfortabel slapen zonder je een breuk te tillen

NeoAir_Voyager_1Als je aan het trekken bent, is het voor het ‘bed’ dat je moet meesleuren, meestal een kwestie van een compromis tussen comfort en gewicht. Een echt comfortabele matras of veldbed is meestal vrij omvangrijk en wat zwaar om mee te nemen. Wil je toch redelijk comfortabel slapen, maar niet al te veel gewicht meenemen, en bovendien nog wat isolatie,  dan heeft Therm-A-Rest twee interessante opties: de NeoAir Voyager en de UltraLite Cot.

De NeoAir is een al geregeld bejubelde serie luchtmatrassen, die ondertussen al een flink wat varianten telt. Er zijn de XLite versies die echt minimalistisch zijn wat comfort maar ook wat omvang en gewicht betreft. Aan de andere kant zijn er ook NeoAir matrassen in de Camp & Comfort reeks, die veel luxueuzer maar daarmee ook dikker en zwaarder zijn. Daartussen in zit de Trek & Travel reeks, die mooi het midden houdt tussen de twee. We hebben de afgelopen maanden de NeoAir Voyager kunnen proberen, en dat is wat ons betreft zeker een goed compromis tussen de twee uitersten.

NeoAir_Voyager_3De NeoAir Voyager bestaat in drie versies. De gewone weegt zo’n 650 gram en neemt in zijn draaghoes zo’n 23 x 11 centimeter in. Op een normale trektocht per fiets of te voet is dat zeker niet onoverkomelijk om mee te nemen. Het matrasje is vrij snel op te blazen, en is dan ongeveer 6,3 cm dik. Dat is genoeg om vrij comfortabel te slapen op harde ondergronden. Je kan gerust op je zij slapen zonder dat je heup of schouder de ondergrond raken.

Van de meer omvangrijke NeoAir Venture matras heeft de Voyager ook een goede isolatie. De WaveCore constructie gecombineerd met een weerspiegelende ThermaCapture laag zorgen er voor dat je lichaamswarmte niet al te veel verloren gaat. Dit maakt de NeoAir Voyager tot een erg geschikte matras om in drie seizoenen te gebruiken: in frissere zomerse omstandigheden, maar ook in de lente of herfst.

Waar je met andere matjes soms echt moet worstelen om ze weer in hun draagzakje te krijgen, is ook dit met de NeoAir Voyager echt geen punt.

LuxuryLite_UltraLite_Cot 1Wil je nog wat meer comfort of niet graag op de grond slapen, dan heeft Therm-A-Rest ook enkele interessante veldbedden: De LuxuryLite Ultralite Cot en de Mesh Cot. De eerste, die nog een Outdoor Award heeft gewonnen, konden we ook een tijd gebruiken. Hij weeg met 900 gram wat meer dan bijvoorbeeld de NeoAir Voyager, en is ingepakt ook wat volumineuzer. Maar het blijft een knap staaltje technisch vernuft hoe Therm-A-Rest een bijna volwaardig veldbed heeft kunnen maken met dit gewicht en deze omvang.

LuxuryLite_UltraLite_Cot_1_Het is wel even zoeken hoe je dit veldbedje juist in elkaar moet steken, want er zijn flink wat stokjes en ronde onderdelen uit kunststof die je in elkaar moet prutsen. Maar eens je de handleiding eens echt goed bekeken hebt, valt het eigenlijk best wel mee. De volgende keren ging het bij ons toch heel vlot. Als je niet al te beperkt zit wat bergruimte betreft, hoe je overigens ook niet telkens alles helemaal uit elkaar te halen.

LuxuryLite_UltraLite_Cot_2_Met de Ultralite Cot slaap je een goede tien centimeter van de grond, wat toch al vrij comfortabel is en in bepaalde omstandigheden genoeg om niet te veel last te hebben van vocht of diertjes. Wat wel wat wennen is, is dat dit veldbedje met 61 cm vrij smal is. Is dat echt een probleem, dan kan je ook de Large versie nemen die 66 cm breed is.  Het zeil van de Ultralite Cot is vrij hard gespannen, zodat je iets minder zacht licht dan bij een luchtmatrasje als de NeoAir Voyager. Dat is deels natuurlijk ook een kwestie van voorkeur.

LuxuryLite_Cot_Warmer_1_Op zich isoleert de Ultralite Cot ook niet echt, hoewel het zeker een voordeel is om wat los van de grond te liggen. Voor in koudere omstandigheden kan je er nog wel de Warmer bij nemen, een extra isolerende overtrek.

Dit zijn uiteraard maar twee voorbeelden van producten uit het uitgebreide Therm-A-Rest gamma. Voor elke slaapbehoefte en omstandigheid hebben ze wel een geschikt model.