Castelli komt ter hulp bij frisser en natter fietsweer

Imprevisto Nano Jersey 1Italiaans design mag dan wel op sommige vlakken de reputatie hebben dat het er wel klassevol uitziet, maar technische niet zo geweldig is, voor Castelli gaat dat zeker niet op. Dat konden we toch weer vaststellen na een aantal weken fietsen in setjes voor iets frisser weer. Dankzij de Nano-eindlaag kunnen ze ook tegen een regenbui.

Als gewone jersey hadden we een Imprevisto Nano mee tijdens een MTB toertocht door de Alpen en gewone dagtoeren op de koersfiets, tussen augustus en eind september. De nanotechnologie die voor deze fiets jersey gebruikt is, maakt hem waterafstotend. Tijdens korte regenvlagen bij niet al te koud weer is dat erg comfortabel: het heeft dan niet heel veel zin om een regenjasje aan te doen, maar je hebt toch ook geen zin om op je bovenlichaam compleet nat te worden.

Waarschijnlijk door die behandeling met nanopartikels, houdt het jersey ook de wind iets meer tegen dan andere truitjes – dat gevoel hadden we toch. Een flap over de (volledige) rits draagt daar zeker nog een stuk in bij. Langs de zijkanten zit er wel een stuk in luchtig geweven stof zodat er langs hier wat meer ventilatie mogelijk is. Dat mag wel, want bij iets warmer weer of meer hevige inspanningen hadden we wel het gevoel dat de stof het zweet niet heel makkelijk doorlaat.

Imprevisto Nano Jersey achterkantAchteraan zijn er drie zakken, en een kleiner zijzakje met een rits. Details als twee reflectiestrips en een brede rekband achteraan maken duidelijk dat Castelli ook aan extra’s denkt. Het vrij strakke jersey zit strak en oogt erg stijlvol. Het materiaal is wel een beetje fragiel, want na een paar dagen een rugzak dragen tijdens het mountainbiken begon de stof hier en daar op te wollen. Maar de Imprevisto Nano is natuurlijk wel vooral voor op de koersfiets bedoeld.

Lichte Windstopper

perfetto light voorkantWil je wat meer tegen de wind beschermd worden bij iets frisser weer, dan is de Perfetto Light een goede keuze. Deze is aan de voorkant gemaakt van een lichte variant van Gore’s Windstoppr soft shell materiaal. Dit houdt de wind vrij goed tegen, maar stopt hem niet helemaal. Aan de achterkant heeft Castelli Nano Light materiaal gebruikt. Dit is waterafstotend, maar toch beter ademend dan het Windstopper materiaal aan de voorkant. De combinatie maakt dit tot een vrij veelzijdig truitje voor voor- of naseizoen, of in omstandigheden waar je op één rit met wisselende temperaturen te maken kan krijgen. Tijdens onze tocht over de Alpen kwam het bijvoorbeeld erg goed van pas: tijdens het naar boven rijden kan je de rits wat meer open zetten voor extra verluchting, en tijdens de rit naar beneden deden we de rits helemaal toe om niet te sterk af te koelen. Dat de Perfetto Light ook een lichte regenbui aankan, was daarbij extra handig.

perfetto light achterkantAchteraan zijn er drie zakken, een reflectiestrip én een vrij laag komend rugpand. De Windstopper-stof langs de binnenkant voelt niet zo aangenaam aan als die van bijvoorbeeld de Imprevisto. Als het nog wat frisser is, kan je er dan ook zeker nog iets onder aan doen. Dat kan ook helpen om de vochthuishouding beter op peil te houden, want zeker de Windstopper aan de voorkant laat niet heel makkelijk warmte en vocht naar buiten.

We gebruikten de versie met korte mouwen van de Perfetto Light. Als het nog frisser wordt, kan je beter ook iets over je armen trekken. Daar heeft Castelli ook Nano Flex armwarmers voor. Ook hier is het materiaal dankzij nanotechnologie waterafstotend. Een dun laagje fleece aan de binnenkant zorgt voor een beetje extra warmte. Er zijn in het zelfde materiaal ook kniewarmers die je onder een korte fietsbroek kan aandoen.

Bibshort

Free aero Race bibshortAls fietsbroek gebruikten we voor onder meer een week doorheen de Alpen de Free Aero Race Bibshort. Dat bleek een uitstekende keuze. Deze shorts zijn vooral bedoeld voor professionelen tijdens wedstrijden, maar tijdens serieuze tochten kan je ook als amateur profiteren van de technische eigenschappen van deze broek. Zelfs na lange dagen in het zadel hadden we totaal geen last aan het zitvlak dankzij het Progetto X2 Air kussen. Ook de rest van het materiaal zit zo lekker en aangenaam dat het ook na een week fietsen niet begint te irriteren – al hebben we alles wel bijna dagelijks gewassen:)

Free aero Race bibshort achterkantHet materiaal biedt een goed evenwicht tussen het ondersteunen van de spieren en toch genoeg bewegingsvrijheid geven. Het buitenmateriaal heeft een aerodynamische werking, maar dat is uiteraard alleen in wedstrijden echt van belang. De onderste brede rand in elastische mesh houdt de pijpen netjes op hun plaats.