Black Diamond biedt ruime keuze wandelstokken

112174_PEBK_Alpine_CarbonZ_openHet Amerikaanse Black Diamond is waarschijnlijk vooral bij klimmers bekend, maar het heeft ook voor andere bergliefhebbers en buitensporters interessante producten. Zo heeft het al lang een vrij uitgebreid gamma wandel- en (toer)skistokken. We konden enkele maanden twee van de betere modellen uittesten: de Alpine Carbon Z en de Trail Pro.

De ‘Z’ in het eerste model mag je redelijk letterlijk nemen: deze reeks stokken behoren tot degene die je het kleinst kan opvouwen. Je kan ze in drie stukken vouwen waardoor ze heel compact zijn en dus makkelijk weg te bergen. Tegelijk kan je ze heel makkelijk uitklappen en vastklikken. Je moet eigenlijk alleen bovenaan even aan het handvat trekken om de stok vast te klikken. Nadeel van dit systeem is dat je de lengte van de stok niet kan aanpassen. Afhankelijk van bijvoorbeeld de schoenen die je aan hebt, het terrein waar je op wandelt of de activiteit vinden we het wel handig dat dit kan. In heel diepe sneeuw is het bijvoorbeeld handiger om de stokken iets langer te maken dan op een vrij harde ondergrond.

Eigenlijk neem je de stokken bij twijfel beter iets te lang dan te kort, want onder het handvat zit nog een stuk in een iets dat een beetje als neopreen aanvoelt. Overigens kan krijg je bij aankoop wel twee types schoteltjes, zodat je in de sneeuw de bredere kan gebruiken om de stokken minder diep te laten wegzakken.

Door de ‘carbon’ in de naam zou je verwachten dat dit superlichte stokken zijn. Dat is niet het geval. De versie van 120 cm weegt bijvoorbeeld 505 gram, wat meevalt maar toch niet superlicht is. Vermoedelijk weegt het vouwsysteem dus toch wel wat. De versie van 120 cm is in opgevouwen toestand 42 cm lang – of kort.

112174_PEBK_Alpine_CarbonZ_clsdIn gebruik zijn de Alpine Carbon Z best wel prettige stokken. Het handvat uit kurk voelt aangenaam aan. Ook de rubberen bovenkant en het verlengde in EVA schuim onder het handvat zorgen voor bijkomend comfort. Zoals gezegd zijn ze niet superlicht, maar ze worden zeker ook niet zwaar in de hand.

Minpuntje aan het Z-systeem is wel dat je af en toe de kabel die de verschillende stukken bij elkaar houdt, een beetje moet aanspannen. Anders hebben de stokken de neiging om wat door te buigen. Als je ze te vast draait, wordt het wel moeilijker om het handvat bovenaan nog vast te klikken, dus het is een beetje zoeken.

112174_PEBK_Alpine_CarbonZ_extWe hebben de stokken naast voor wandelingen in de Ardennen en de bergen, ook voor toerski gebruikt. Ook daar zijn ze zeker voor geschikt, en bleken ze toch ook stevig genoeg voor te zijn. Alleen een beetje jammer dan dat je ze niet wat langer kan maken, want tussen de lengte die je nodig hebt om te stappen of te toerskiën zit toch wel snel vijf centimeter. ze zijn overigens maar in vier lengtes beschikbaar: 100, 110, 120 en 130 cm, wat eigenlijk ook niet ideaal is want tien cm is echt wel een groot verschil.

Maar zit de lengte goed, dan zijn dit echt wel prima stokken. Zeker als je ze graag heel compact opvouwt om in je rugzak te stekken, zijn het aanraders. De aanbevolen prijs van 150 euro is natuurlijk wel niet min.

Trail Pro: iets te buigzaam

112151_trail_pro_extMag het liever wat goedkoper zijn, dan is de Trail Pro eventueel een alternatief. Dit is een stok die wel in de lengte instelbaar is, tussen 63 en 140 cm. In elkaar geschoven zijn ze dus zo’n twintig cm langer dan de Alpine Carbon Z. Toch wegen ze met 520 gram niet zo heel veel meer.

Het systeem om de lengte van de stok in te stellen is FlickLock Pro. Dit is een klemsysteem dat vrij eenvoudig en snel is om te bedienen, en zeker betrouwbaarder is dan de meeste draaisystemen. Mocht de klem toch een beetje speling beginnen geven, dan kan je ze wat bijvijzen.

Op zich is de Trail Pro ook een vrij comfortabele stok. We konden vooral het handvat met daaronder een lange strook EVA materiaal appreciëren. Bij het naar boven 112151_trail_pro_cllpsdstappen of dwars op een steile helling is het wel handig om een stok wat lager vast te nemen en toch nog een goede grip te hebben. Ook hier zijn er verwisselbare schoteltjes bijgeleverd, zodat je ze op harde ondergrond of in diepsneeuw kan gebruiken.

Wat ons wel stoorde bij de Trail Pro, is dat de stok vrij hard meebuigt – vooral op een harde ondergrond. Zeker als je naar beneden stapt geeft dat geen aangenaam gevoel. Voor een stok van 100 euro vinden we dat wel jammer, al zullen er misschien mensen zijn die dat net wel aangenaam vinden. Best eerst eens goed uitproberen dus voor je de Trail Pro zou kopen.