Bescherm je hoofd ook zonder helm met een Ribcap

ribcap_dylan_anthracite_schaatshelm_6Skiën, fietsen, schaatsen… allemaal sporten waarbij je best je hoofd goed beschermt. Een helm is daarvoor in principe de beste oplossing, maar in de praktijk vindt niet iedereen dat heel prettig om dragen. Dat vond ook de Zwitserse uitvinder van Ribcap. Hij droeg niet graag een helm tijdens het skiën, maar wou zijn hoofd toch wel beschermen. Zo ontstond het idee voor de Ribcap. Kort gezegd is dit een soort muts met extra verstevigde elementen in verwerkt.

Die ingewerkte elementen zijn vooral nuttig om de impact van een val te dempen. Bij Ribcap zelf wijst men er heel nadrukkelijk op dat hun producten niet dezelfde bescherming bieden als een helm en dus absoluut ook niet als vervanging van een helm mogen worden beschouwd. Alleen voor nekletsels bij een val zou de Ribcap op sommige vlakken beter scoren dan een helm. We kunnen ons ook wel voorstellen dat een Ribcap in sommige gevallen beter is dan een helm omdat een Ribcap door zijn zachte materialen een minder harde impact geeft bij een val.

De producten zijn al een aantal jaar op de markt, maar een tijd geleden heeft een Belgisch bedrijfje het merk overgenomen en een nieuw elan gegeven. Ondertussen is het gamma dus al iets uitgebreider. Er zijn verschillende mutsen en petten, maar je merkt de Zwitserse roots nog goed: door onder meer Merinowol te gebruiken, zijn de mutsen erg warm. In de winter en de sneeuw is dat uiteraard heel goed, maar bij iets mildere temperaturen werd de Ripcap Jackson die we konden testen toch al snel té warm. De nieuwe Belgische eigenaars willen daarom met producten komen die nog wel dezelfde bescherming bieden, maar ook bij zachte of warme temperaturen bruikbaar zijn. Dit zal niet zo eenvoudig zijn, want de stukken bescherming isoleren op zich ook al erg. Maar gewoon al wat ventilatiemogelijkheden toevoegen zou misschien al wel helpen.

ribcap_jackson_greyHet Jackson model dat we konden testen, heeft wat weg van een ouderwetse pet. In combinatie met de kinriem vindt niet iedereen dat even elegant. Maar dit model voelt wel erg prettig aan, en houdt je hoofd en oren lekker warm, ook bij koude temperaturen. Dankzij de Merinowol voelt de muts ook prettig aan, en blijft de temperatuur goed op peil. Handiger dan bij een helm, is dat je de Jackson makkelijk kan opvouwen om weg te bergen.

Al mag je een Ribcap dus niet beschouwen als een echte vervanging van een helm, toch vinden we ze zeker nuttig. Het is nog altijd beter van dit soort hoofddesksels op te zetten dan helemaal niets of dan een gewone muts. Dat is zeker een oplossing voor wie zelf niet graag een helm draagt, of het kan ook een compromis zijn voor bijvoorbeeld schoolgaande kinderen die geen helm willen dragen.