Bergans Rondane 12l rugzak ‘plakt’ op je rug

bergans-rondane-12l-review 1Niets zo vervelend tijdens het mountainbiken, lopen of skiën als een rugzak die heen en weer ligt de wiebelen. De nieuwe Rondane van Bergans probeert alvast deze ergernis uit de wereld te helpen. We konden een tijd op stap met de Rondane 12 liter versie voor een review.

Bergans heeft geprobeerd de rugzak tegelijk zo minimalistisch, compact en licht mogelijk te maken, én toch de nodige functionaliteit mee te geven. Grootste blikvanger aan dit model in dit verband zijn de fijne elastieken die langs de zijkanten van het rugpand gespannen zijn. Deze zorgen er mee voor dat het rugzakje heel dicht bij je rug blijft. Bovendien zijn er naast een dun heupriempje nog twee elastieken die ongeveer ter hoogte van de borstkas en het middenrif zitten. Al deze dingen samen maken dat de Rondane echt aan je rug ‘plakt’ en hij nauwelijks beweegt tijdens het sporten.

bergans-rondane-12l-review 2Kleiner nadeel is natuurlijk dat je drie bevestigingen moet losmaken als je de rugzak wilt uitdoen. Groter nadeel is dat er tussen de rug en de rugzak geen ruimte voor ventilatie meer is, zodat het zweet zich hier wel makkelijk ophoopt. Bovendien zit er in de rugzak een soort plastieken paneel dat waarschijnlijk helemaal niets doorlaat.

12 liter is al een behoorlijk volume voor dit type rugzak. Bergans heeft bovendien zijn best gedaan opdat je dat zo goed mogelijk zou kunnen benutten. Daarom is er maar één grote zak, makkelijk toegankelijk via diep doorlopende ritsen, en een klein zakje met rits langs de binnenkant. Voor het gewicht en maximaal volume is dat niet slecht, maar een zakje of onderverdeling meer had wel gemogen. Het binnenzakje is bovendien zo klein dat er net plaats is voor een groot uitgevallen smartphone, en niet voor bijvoorbeeld een portefeuille. Er is aan de voorkant nog wel een elastiek waar je een jas of niet al te grote helm mee kan vastmaken, en in de schouderriemen zitten kleine meshzakjes waar een energiereep in past.

bergans-rondane-12l-review 3In de rugzak zit een drankreservoir van 2 liter, wat best veel is voor een rugzak met zelf maar 12 liter volume. De drukzak zelf is van Source. Het is een erg handig model, met een grote opening zodat hij makkelijk gevuld en gereinigd kan worden. Je sluit hem af met een glijder. Minpuntje aan deze Source drinkzak is dat je het mondstuk moet opendraaien om te kunnen drinken. Dat is alleen met je mond niet goed te doen, en met de handen is bijvoorbeeld tijdens het fietsen ook niet altijd zo makkelijk.

Als het je niet stoort dat de je rug snel nat gaat worden en dat je je spullen niet heel ordelijk kan opbergen, maar wel een rugzak met een groot volume zoekt voor sportieve activiteiten, dan is de Bergans Rondane 12 l een uitstekende keuze.