Bergans mixt Merino met polyester

1868_GreenTea-LimeWe zijn een absolute fan van het betere Merino-ondergoed. De Nieuw-Zeelandse wol houdt je lichaam in heel diverse omstandigheden op een erg aangename temperatuur, en kan in grote mate het vormen van bacteriën, en dus geurtjes, tegen gaan.

Toch zijn er ook enkele nadelen aan Merino: de wol kan bij harde transpiratie het vocht niet snel genoeg afvoeren, zodat je een klam gevoel kan krijgen. En hoewel Merino enorm zacht is, zijn er toch nog mensen die vinden dat deze wol ‘kriebelt’. Een ander, kleiner nadeel, is dat de wol nauwelijks elastisch is en zo niet altijd goed aansluit, wat zeker bij bijvoorbeeld kousen niet zo handig is.

Onder meer omwille van deze redenen mixen veel producenten ook kunstvezels in hun Merinoproducten. Nadat Bergans vorig jaar al een 100% Merinocollectie uitbracht, heeft het onder de naam Akaleie nu een nieuw assortiment uit. Het bedrijf mixt nu 80% Meriono met 20% polyester. Waar andere fabrikanten soms de merino vezels omringen met kunststofvezels, heeft Bergans ervoor gekozen om de binnenkant helemaal uit polyamide samen te stellen, en de buitenkant uit een mix van de twee.

We konden een shirt uittesten in 220 g/m2 kwaliteit. Dit is dus al een iets dikkere versie. Het shirt voelt erg aangenaam aan, en heeft dankzij de dikte een goede isolerende waarde, zonder al te snel té warm aan te voelen. Wanneer we met een puur Merinoshirt van deze dikte gaan lopen, merken we dat het vocht niet goed weggeraakt waardoor je huid vrij vochtig blijft. Bij deze Akeleie was dat merkelijk minder. Misschien dat het geheel niet zo snel droogt als bij de betere producten uit pure kunstvezels, maar dat is moeilijk vast te stellen zonder labotest.

Zeker om te fietsen, mountainbiken of skiën is het Akeleie gamma interessant, omdat je daar een iets minder snelle vochtafvoer met een goede isolatie nodig hebt. Wat betreft het vormen van bacteriën, of geur, scoort de Akeleie misschien iets minder dan pure Merino producten, maar als je je geregeld wast, is dat uiteraard minder een probleem. Alleen voor meerdaagse tochten waar je jezelf of je kledij niet zo vaak kan wassen, zouden we zeker voor pure Merino blijven kiezen.