B-grip: handige hulpmiddelen om onderweg camera’s te dragen

b_grip UnoAls je tijdens een (avontuurlijke) trektocht een spiegelreflex- of systeemcamera wil meenemen, is het niet eenvoudig om die tegelijkertijd veilig te dragen én er snel aan te kunnen. Een cameratas of -rugzak is dan ook vaak geen optie. Het Italiaanse bedrijf CPTech heeft onder de naam B-grip een uitgebreid gamma hulpmiddelen om deze camera’s veilig te kunnen dragen.

De basis voor de meeste van hun accessoires is een zogenaamde quick release plate, compatibel met de Arca Swiss platen die wijd verspreid zijn. Zo’n plaatje schroef je vast aan je camera, en kan je in een houder schuiven die overeenkomt met degene die vaak voor statieven gebruikt wordt. Voor niet-compatibele statieven is er een tussenstuk verkrijgbaar.

Gebaseerd op deze quick release plate zijn er dan verschillende systemen om je camera aan te bevestigen. Op deze manier kan je je camera aan een broeksriem, schouderriem van een rugzak, enzovoort, hangen. In het gamma zit ook een schouderband waar je de camera meteen aan kan hangen. De meeste van deze producten bestonden al even, en waren vooral op iets zwaardere spiegelreflexcamera’s gericht.

bgrip Uno aan broeksriemNieuw in het gamma is de Uno-reeks. Deze is speciaal bedoeld voor zogenaamde systeem-, bridge- of compactcamera’s. Een lichte spiegelreflex met geen al te zware lens kan trouwens ook, want de veiligheid is gegarandeerd tot vijf kilo. De B-grip Uno is een van de eerste in deze reeks. Met dit accessoire kan je je camera snel en veilig vastmaken aan een broeksriem, een schouderband van een rugzak of eender welke riem, bijvoorbeeld van een cameratas.

Veiligheidspin

Je moet gewoon het houdertje op je camera vastschroeven, en de houder zelf door middel van twee vijsjes goed vastmaken aan de riem. Vervolgens kan je de camera via het plaatje in de houder schuiven, en klikt hij vast. Je kan eventueel een extra veiligheidspin toedraaien zodat het plaatje er absoluut niet meer uit kan glijden. Laat je de veiligheidspin los, dan is het vrij makkelijk om je camera snel uit de houder te halen.

Misschien lijkt dit alles wat vergezocht, maar deze accessoires hebben in bepaalde omstandigheden zeker zin. Bijvoorbeeld tijdens een trektocht, te voet maar ook per fiets, waarbij je je handen in principe vrij moet hebben, maar waar je toch heel snel aan je camera moet kunnen. Als hij dan aan je broeksriem of schouderriem van je rugzak hangt, kan je er meteen aan en zal je dus minder snel foto’s missen. Daarnaast is het tot op zekere hoogte ook wel interessant tegen diefstallen tijdens bijvoorbeeld een citytrip. Zeker als ook de veiligheidspin op staat, is het voor dieven een stuk moeilijker om je camera mee te grissen dan wanneer je hem gewoon aan een doorsneeriem hebt hangen.